Ondanks lage bloeddruk krijgen veel ouderen antihypertensie medicatie voorgeschreven


OXFORD UNIVERSITY PRESS

Volgens een nieuwe studie in de uitgave van Age and Aging [1] blijft een flink aantal 70+ patiŽnten antihypertensie medicatie voorgeschreven krijgen ondanks hun lage bloeddruk. Dit, zo stelt de studie, heeft een grote invloed op een verhoog aantal overlijdensgevallen en ziekenhuisopnames.

Na testanalyses van 11.167 patiŽnten van 70+, ontdekten de onderzoekers van CHSS van de Universiteit van Kent en East Kent Hosptals dat hypotensie (lage bloeddruk) onafhankelijk in verband gebracht werd met een verhoogd aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames. Van de 1.899 gevallen met enige mate van lage bloeddruk kregen 1.246 mensen antihypertensie (bloeddrukverlagende) medicatie. Hoofdauteur prof. Chris Farmer legt uit:

"Het behandelen van hypertensie (hoge bloeddruk) bij ouderen verlaagt het risico op beroertes en andere cardiovasculaire gevallen. Bij oudere patiŽnten die meerdere risico's lopen is er echter een wisselwerking tussen het gebruik van bloeddrukverlagende middelen om het risico van een eventuele ziekte te verminderen en een verhoogd risico als gevolg van de bijwerkingen van deze medicatie."

"Zodra met de medicatie wordt gestart," vervolgt prof. Farmer, "wordt er niet altijd regelmatig gecheckt om te anticiperen op fysiologische veranderingen die samenhangen met het ouder worden, en de effecten van bijkomende medicijnen."

Toen de patiŽnten met de laagste bloeddruk geanalyseerd werden (minder dan 100mmHg), gebruikte bijna 70% bloeddrukverlagende medicijnen. De ingenomen hoeveelheid was niet van belang voor de associatie met overlijden. De studie wijst er met klem op dat het niet bekend is of de hypotensie het gevolg was van een ernstige ziekte die ziekenhuisopname noodzakelijk maakte, of dat het de hypotensie zelf was. Desondanks benadrukken de schrijvers het belang van hun uitkomsten: een aanzienlijk klinisch deel van de ouderen die medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruikt, heeft lage bloeddruk.

De conclusie van de schrijvers is dat de consequenties van hypotensie als gevolg van medicijnen mogelijk kostbaar zullen zijn voor de NHS en een negatief effect hebben op de levenskwaliteit van oudere patiŽnten. In hun document wordt aanbevolen om behandelingen regelmatig te checken op de balans tussen risico en voordeel, en dat meer onderzoek nodig is om vast te stellen welke ouderen meer kans lopen op voordeel door de behandeling dan schade.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats