Hoge bloeddruk verlaagt aanzienlijk na het drinken van kersensap


Northumbria University

Uit nieuw onderzoek van de Northumbria University, Newcastle blijkt dat het drinken van Montmorency kersensap aanzienlijk hoge bloeddruk verlaagt tot een niveau dat vergelijkbaar is met dat bereikt door medicatie.

Uit de bevindingen, die op 4 mei gepubliceerd zijn, in het ‘American Journal of Clinical Nutrition’, bleek dat mannen met vroege tekenen van hypertensie - beter bekend als hoge bloeddruk - een daling van de bloeddruk zagen met 7% na het drinken van Montmorency kersenconcentraat.

Deze vermindering is vergelijkbaar met de resultaten die anti-hypertensieve geneesmiddelen geven.

Hoge bloeddruk treft meer dan vijf miljoen mensen in Engeland en, indien onbehandeld, verhoogt het risico op een hartaanval, hartfalen, nierziekten, beroerte of dementie. De normale bloeddruk bedraagt ongeveer 120/80 mmHg.

Onderzoekers van de ‘Northumbria University’s Department of Sport, Exercise and Rehabilitation’ volgde vijftien deelnemers die aan het begin een bloeddruk hadden van ten minste 130/90 mmHg, wat betekent dat ze een hoger risico hadden op hart gerelateerde problemen.

Zij moesten het effect onderzoeken van vruchtensap op de vasculaire functie dat ofwel bestond uit 60 ml Montmorency kersenconcentraat of evenveel ander fruitsap.

Bloeddruk werd gemeten en bloedmonsters genomen voordat het concentraat werd gedronken en daarna elk uur gedurende 8 uur en verder werden een reeks andere cardiovasculaire tests afgenomen werden op regelmatige basis.

De onderzoekers zagen bij de deelnemers die het kersenconcentraat hadden gekregen verlaging van de bloeddruk met 7 mmHg tijdens de drie uur na het nuttigen van de drank.

Eerdere studies hebben aangetoond dat een vermindering van 5-6 mmHg gedurende langere tijd geassocieerd is met een 38% lager risico op een beroerte en 23% verlaagd risico op coronaire hartziekten.

Interessant is dat de deelnemers met de hoogste bloeddrukniveaus het meest voordeel behaalden.

De grootste verbetering van de systolische bloeddruk trad op wanneer het niveau van de fenolische zuren, protocatechuidezuur en vanillinezuur, binnen het concentraat zijn piekniveau in het plasma had bereikt. De onderzoekers zijn van mening dat deze bijzondere verbindingen ten minste gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de werking.

Hoofdauteur en docent ‘Sport and Exercise Nutrition’, Karen Keane, verklaarde: "De meerderheid van hart- en vaatziekten wordt veroorzaakt door risicofactoren die kunnen worden gecontroleerd, behandeld of aangepast, zoals hoge bloeddruk, cholesterol, obesitas, het gebruik van tabak, gebrek aan lichamelijke activiteit en diabetes. Verhoogde bloeddruk is de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen door hart- en vaatziekten en een relatief kleine verlaging van de bloeddruk kan een grote impact hebben op de sterftecijfers.

"De omvang van de vastgestelde bloeddrukverlagende effecten was vergelijkbaar met die bereikt met anti-hypertensieve geneesmiddelen en benadrukt het potentiële belang van de Montmorency kersen in het effectief beheer van hoge bloeddruk."

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats