Onderzoek toont aan dat vetrijke variant van DASH-dieet bloeddruk en triglyceriden verlaagt


Variant van DASH-dieet verhoogt LDL-cholesterol niet

Het eetpatroon voor bloeddrukverlaging dat bekend staat als DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – met veel fruit, groenten en magere zuivel – verlaagt de bloeddruk en het LD- cholesterol aanzienlijk. In een studie, die in het American Journal of Clinical Nutrition zal worden gepubliceerd, constateerden onderzoekers van CHORI (het UCSF Benioff’s Children’s Hospital Oakland Research Institute) dat een vetrijk DASH-dieet niet alleen de bloeddruk net zo ver naar beneden bracht als het DASH-dieet, maar dat ook de triglyceriden afnamen en dat het LDL-cholesterol niet noemenswaardig steeg.

Het onderzoek, “Comparison of the DASH diet and a higher-fat DASH diet on blood pressure and lipids and lipoproteins: a randomized controlled trial," testte de effecten van vervanging van vetarme door vetrijke zuivel in het DASH-dieet op bloeddruk, plasmalipiden en lipoproteïnen. Het DASH-dieet werd oorspronkelijk ontwikkeld als middel om de bloeddruk te verlagen en bevatte vetarme en vetloze zuivelproducten. Als koolhydraten of onverzadigde vetten worden vervangen door verzadigde vetten, bleek consequent dat dan het LDL toeneemt. Het DASH-dieet werd ontwikkeld met behulp van onderzoek gesponsord door de National Institues of Health. Sindsdien blijkt uit een aantal onderzoeken dat het dieet gezondheidsvoordelen oplevert. Het vertoont veel overeenkomsten met het eetpatroon dat wordt aanbevolen in de VS ‘Dietary Guidelines for Americans’ (vergelijkbaar met Voedingscentrum in Nederland) van 2015.

In dit onderzoek – geleid door Dr. Ronald Krauss en Sally Chiu, PhD, van CHORI en Nathalie Bergeron, PhD, van CHORI en Touro University – werd gekeken of de bloeddrukverbetering en een gunstig lipiden- en lipoproteïneprofiel van het DASH-dieet in stand gehouden konden worden bij een aanpassing naar het HF-DASH-dieet (vetrijk DASH-dieet), met volvette zuivel. Vergeleken met het DASH bevat het HF- DASH meer vet, meer verzadigd vet en minder koolhydraten. Dat laatste werd voornamelijk bereikt door vruchtensappen en andere suikers te verminderen.

De onderzoekers maakten gebruik van een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek met gezonde mensen die een controledieet kregen (Controle), een standaard DASH (DASH) of een vetrijk, koolhydraatarme aanpassing van DASH (HF-DASH). Iedereen volgde elk dieet 3 weken lang, met een tussenperiode van 2 weken om het verschil goed te kunnen onderscheiden. Tijdens de hele periode bleven de deelnemers op gelijk gewicht.

Zesendertig volwassen deelnemers maakten alle drie de dieetperiodes af. De bloeddruk nam bij DASH en HF-DASH evenveel af, vergeleken met het Controledieet. Het HF-DASH-dieet verlaagde de triglyceriden aanzienlijk en ook de grote en middelgrote VLDL-deeltjes (very low density lipoprotein) namen af in vergelijking met het DASH-dieet. Verder was er geen significant verschil tussen de diëten wat het LDL-cholesterol betreft. Concluderend is HF-DASH-dieet, met minder strenge voorschriften wat vet betreft, een effectief alternatief voor het overal aanbevolen DASH-dieet, omdat het ervoor kan zorgen dat nog meer mensen het zullen invoeren.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats