Defecte biologische klok verhoogt, zelfs met zoutarm dieet, bloeddruk en verhoogt kans op ziekten


Medical College of Georgia, Augusta UNIVERSITY

Wetenschappers rapporteren dat een verstoord biologisch ritme hetzelfde ongezonde resultaat oplevert, als een zoutarm dieet in combinatie met een bloedvatenvernauwend hormoon: vaatziekten en verhoogde bloeddruk in rust.

Slaapstoornissen, ploegenarbeid, ziekte, zelfs veroudering kunnen tekenen zijn van, of triggers voor, een disfunctionerende biologische klok waardoor het risico op hoge bloeddruk en vaatziekten toeneemt. En nu hebben wetenschappers in het tijdschrift Hypertension ook gepubliceerd dat zelfs een zoutarm dieet een ongelukkige combinatie kan vormen met een disfunctionele klok.

"Het circadiane ritme is het dagelijkse ritme in ons lichaam, en waarschijnlijk de meest bekende is dat van waken en slapen," zegt Dr. Daniel Rudic, vasculaire bioloog bij de afdeling Farmacologie en Toxicologie aan het Medical College of Georgia aan de Augusta University. Terwijl complexe moleculaire netwerken het ritme daadwerkelijk regelen, reset de dagelijkse cyclus van daglicht naar duisternis de klokken, die een rol spelen bij de orgaanfuncties van het hele lichaam.

Slaap of rusttijd is nodig om onze continue werkende organen op zijn minst een beetje een pauze te gunnen. Het blijkt dat een circadiane ritmeverstoring ongemerkt gevaarlijk kan zijn. "De bloedtoevoer naar je organen verandert wanneer je slaapt," zegt Dr.Rudic. "De hartslag neemt af en bekend is dat de bloeddruk een circadiaans ritme vertoont. "Als de bloeddruk in rust niet zakt zoals zou moeten, noemen we dat ‘non-dipping’.

"Onze data tonen in een normale muis dat zoutarm doet wat het moet doen: het verlaagt de bloeddruk. Maar als we een muis met een verstoorde biologische klok, feitelijk een slaapstoornis, voeden met een zoutarm dieet, veroorzaakt een laag natriumgehalte juist ‘non-dipping’ en vaatziekten, "zegt Dr. Rudic.

“Van een zoutarm dieet is bekend dat het renine-angiotensine-aldosteronsysteem (RAAS) bij mensen en dieren erdoor wordt gestimuleerd. Dit enzymsysteem helpt de bloeddruk te reguleren door bloedvatvernauwing te bewerkstelligen en het vasthouden van vloeistoffen in het lichaam te stimuleren. Dit systeem is doelwit van veel bestaande bloeddrukmedicatie. Het waarom wordt nog niet volledig begrepen, maar ‘triggering’ van dit systeem door zoutarm voedsel kan het gevolg zijn van dat het lichaam eraan werkt om een adequate bloeddruk te bewerkstelligen wanneer er veel minder zout beschikbaar is”, zegt Rudic. Hij merkt wel op dat de muizen maar een fractie van de hoeveelheid zout consumeren van de meeste mensen, en dat hij absoluut niet wil suggereren dat de meesten van ons een zoutarm dieet vaarwel zouden moeten zeggen.

“Hoewel er nog veel onderzoek gedaan moet worden, is de boodschap op dit moment dat in de voortdurende strijd tegen hoge bloeddruk, die voorkomt bij ongeveer de helft van de patiënten, een 24-uurs bloeddrukcontrole sneller een verborgen ‘nondipping’ kan onthullen en een gerichte, effectieve behandeling mogelijk maken”, zegt hij.

In de muizenstudie, hadden muizen waarbij een van de circadiane ritme-genen, genaamd ‘Period isoform’, uitgeschakeld werd, over het algemeen dezelfde bloeddruk als muizen met het werkend gen. Toen het team van Rudic de muizen de peptide vasoconstrictor, angiotensine II, gaf, stopte hun hoge bloeddruk volgens verwachting het gezonde ‘dipping’ in rust, en vaatziekten namen toe.

Met een zoutarm dieet, daalde bij ‘normale’ muizen conform verwachting de bloeddruk. Maar bij de muizen waarbij gen ‘Period isoform’ werd uitgeschakeld werd verrassenderwijs de ‘non-dipping bloeddruk’ vastgesteld. Voor deze muizen moet ‘dipping’ normaal na de nacht, gedurende de uren met daglicht, optreden. Maar chronische consumptie van een zoutarm dieet vernauwde ook hun bloedvaten en maakten hun ziek. Toen wetenschappers ze een medicijn gaven dat zich op het renine-angiotensine-aldosteronsysteem richt, werden de ‘non-dipping’ problemen opgelost.

"Ook al kunnen we op dit moment de biologische klok niet rechtstreeks beïnvloeden, we kunnen duidelijk wel aspecten van wat de klok beïnvloedt met bloeddrukverlagende medicatie oplossen," zegt Rudic. Het optimale dagelijkse tijdstip om de bloeddrukmedicatie aan patiënten te geven met een slecht functionerende biologische klok, moet ook nog verder worden onderzocht,” zegt hij.

Helaas kunnen artsen momenteel ook niet direct de klokfunctie van hun patiënt controleren, hoewel slaapproblemen een sterke indicator zijn en een 24-uurs bloeddrukmeting kan helpen om ‘non-dipping’ van de de bloeddruk te onthullen.

De onderzoekers merkten op dat de bloeddruk in de ‘normale’ muizen én de muizen met het uitgeschakelde gen over het algemeen normaal was zonder angiotensine of een zoutarm dieet, wat, althans voor de muizen met het uitgeschakelde gen, verrassend was.

Schatting is dat ca. 45% van de mensen kampt met ‘non-dipping’ bloeddruk en bij patiënten die worden behandeld voor hypertensie is dit 53%.

In 2009 toonde Rudic aan dat de biologische klok in de bloedvaten een belangrijke signalerende functie vervult, die de vaten in staat stellen om zich te verwijden en weer te normaliseren. Hij heeft toen ook in het tijdschrift Circulation gerapporteerd, dat muizen met gemuteerde of ontbrekende klokgenen gevoelig waren voor vasculaire ziekten, vergelijkbaar met rokers en mensen met hoge bloeddruk en hoog cholesterol.

Vertaling: Frits Suntjens


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en iedere week de column van Ron Fonteine ontvangen ? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en ontvang meteen ook het Leefbewust ebook. Je email adres wordt niet aan derden verstrekt en uitsluitend voor deze nieuwsbrief gebruikt.

Aanmelden


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats