Dodelijke bijwerking bloedverdunner warfarine vaak onbekend


Kennisgebrek over warfarine bij patiŽnt kan risico op dodelijke bijwerkingen verhogen. Vooral onwetendheid over interacties tussen voeding en medicijnen en wanneer arts in te schakelen.

EUROPEAN SOCIETY OF CARDIOLOGY

PatiŽnten weten weinig over warfarine, waardoor het risico op ernstige bijwerkingen kan toenemen, aldus onderzoek dat vandaag werd gepresenteerd op het congres EuroHeartCare 2016, door Dr. Kjersti Oterhals, verpleegkundig onderzoeker aan de Haukeland Universiteit te Bergen in Noorwegen.

ďDe complicaties als gevolg van een beroerte of bloedingen door warfarine kunnen dodelijk zijnĒ, zegt Dr. Oterhals. ďWereldwijd veroorzaakt warfarine de meeste doden als gevolg van medicijnbijwerkingen. PatiŽnten moeten weten welke voeding en medicijnen de werking van warfarine beÔnvloeden en wat ze moeten doen als ze symptomen hebben van een over- of juist onderdosering.Ē

Warfarine wordt aan patiŽnten met een verhoogd risico op bloedklontering gegeven, vanwege aandoeningen zoals atriale fibrillatie of een mechanische hartklep. Bloedproppen kunnen zich door het bloed naar de hersenen verplaatsen en daar een beroerte veroorzaken. Warfarine Ďverdunt het bloedí door de stollende werking van vitamine K te verlangzamen, waardoor de tijd die nodig is om bloed te laten klonteren toeneemt en het risico op een beroerte afneemt. Te veel warfarine innemen verhoogt het risico op een bloeding.

PatiŽnten die warfarine gebruiken, krijgen een dosis op maat die afhangt van hun genen, eetgewoontes, medicijnen en fysieke activiteit. In het begin krijgen ze een dagelijkse bloedcontrole om hun Ďinternationaal genormaliseerde ratioí (INR) te bepalen. Deze geeft aan hoe lang het duurt voordat het bloed samenklontert. Mensen die geen warfarine nemen hebben een INR van rond de 1, maar bij patiŽnten met een mechanische hartklep moet dit liggen tussen de 2,5 en 3,5, om te voorkomen dat hun bloed gaat klonteren, waardoor een beroerte zou kunnen optreden.

ďHet streven is om het bloed net genoeg te verdunnen om een beroerte te voorkomen, maar niet zoveel dat het een bloeding gaat veroorzakenĒ, zegt Dr. Oterhals. Een INR van 3 bij een warfarinegebruiker wil zeggen dat het 3 keer zo lang duurt om een bloeding te stoppen als bij iemand die geen warfarine gebruikt. Als de INR onder het gewenste niveau is, is er een verhoogd risico op trombose. Een gebrek aan kennis over welke voeding en medicijnen een wisselwerking aangaan met warfarine kan leiden tot INR-niveaus die buiten het normale bereik liggen tijdens een behandeling, wat gevaarlijk kan zijn.Ē

Bij het onderzoek waren 404 patiŽnten betrokken met aortaklepstenose, die warfarine gebruikten. Bijna twee derde van hen (63%) slikte warfarine doordat ze een mechanische hartklep hadden om aortaklepstenose te behandelen en 24% nam het vanwege atriale fibrillatie. De gemiddelde leeftijd van de patiŽnten was 68 jaar en 70% was man.

De patiŽnten ontvingen een enquÍte over warfarine met 28 multiple choice-vragen. Gemiddeld beantwoordden zij 18 vragen goed, maar 22% gaf slechts op minder dan de helft van de vragen een correct antwoord. De vragen die het minst goed beantwoord werden gingen over de wisselwerkingen tussen voedsel en medicijnen en over het moment waarop de arts geraadpleegd diende te worden.

Op de vraag welke van de volgenden voedingsmiddelen de werking van warfarine zouden kunnen beÔnvloeden: selderij, wortel, koolsla of sperziebonen, antwoordde maar 25% juist dat het koolsla was en de meeste patiŽnten antwoordden sperziebonen.

ďPatiŽnten denken vaak dat groene groenten de meeste vitamine K bevatten, maar dat is niet waarĒ, aldus Dr. Oterhals. ďGroenten uit de familie van kruisbloemigen zoals kool, broccoli en bloemkool bevatten meer vitamine K. PatiŽnten hoeven deze voeding niet te vermijden, maar dan moeten ze wel elke week een gelijke hoeveelheid eten, want vitamine K zorgt voor een verlaging van hun INR en dat zorgt voor een hoger risico op trombose of een embolie. PatiŽnten die graag veel vitamine K-bevattende voeding eten, kunnen een hogere dosis warfarine nemen, maar ze moeten wel consequent zijn.Ē

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats