Slecht slapen is schadelijk voor bloedvaten


UNIVERSITEIT VAN HELSINKI

Eerder was al bekend dat slaapgebrek het in gangzetten van het immuunsysteem beïnvloedt, alsook ontstekingen, de koolhydraten stofwisseling, en de hormonen die normale honger regelen. Nu hebben onderzoekers van de Universiteit van Helsinki ontdekt, dat slaapgebrek ook invloed heeft op uw cholesterol gehalte.

Het onderzoek richtte zich op de invloed van voortdurend slaapgebrek op het cholesterolniveau en eveneens naar verhouding op genen en bloed lipoproteine niveaus. Met de nieuwste-van-het nieuwste methodes, kan een klein bloedmonster tegelijkertijd informatie geven over de activiteit van al de genen, evenals op de hoeveelheden van honderden verschillende metabolisme.

Dit betekent dat het mogelijk is om nieuwe regulerende factoren en metabolische wegen te zoeken, die deelnemen aan een specifieke functie van het lichaa”m.

“In dit geval, onderzochten we welke veranderingen slaaptekorten veroorzaakten aan de functies van het lichaam en welke van deze veranderingen gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de verhoogde kans op ziektes.” legde Vilma Aho, onderzoeker van het Slaap Team Helsinki onderzoeksgroep uit.

Het onderzoek stelde vast dat de genen die deelnemen aan de regulering van het cholesterol transport minder actief zijn in personen die lijden aan slaapgebrek, dan die personen die voldoende slaap kregen. Dit werd gevonden in het laboratorium, waar een experiment gehouden werd naar slaap, en op bevolkingsniveau.

Terwijl ze de verschillende metabolisme onderzochten ontdekten de onderzoekers dat bij het onderzoek van de bevolking, personen, die leden aan slaaptekort, lagere HDL cholesterolwaardes hadden, dan mensen die voldoende sliepen. HDL wordt normaliter aangeduid als het goede cholesterol“. Dit transporteert eiwitten.

Samen met andere risicofactoren, helpen deze resultaten om het hogere risico van hartgerelateerde ziekte in personen die een slaaptekort hadden te observeren. Dit helpt ook om het mechanisme te begrijpen, waarom door een tekort aan slaap de risico’s verhoogd worden.

Het is bijzonder interessant dat deze factoren meewerken aan de aanzet van aderverkalking, dit is te zeggen, ontstekingsreacties en veranderingen in het metabolisme, werden beide gevonden in de het experimenteel onderzoek en in de “epidemiologische data” aldus Aho.
De resultaten laten het belang zien van goed slapen op de gezondheid.

De onderzoekers benadrukken dat gezondheidsvoorlichting moet inhaken op het belang van goede, voldoende slaap om ziekten te voorkomen, naast gezond voedsel en beweging. Zelfs een kleine afname in ziekte, of zelfs uitstel van het begin van een ziekte, kan resulteren in een belangrijke besparing voor de gehele gemeenschap.

De experimentele studie wees uit dat na net een week slecht, of niet genoeg slaap de immuniteit en het metabolisme beginnen te veranderen.
Ons volgende doel is dus om uit te vinden hoe het kan dat zulke kleine tekorten zulke grote veranderingen teweeg brengen.

Vertaling: Heleen Teunissen


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats