Gen biologische klok is wellicht verbinding tussen stemming en slaap


HOWARD HUGHES MEDICAL INSTITUTE

Als je een hele nacht doorhaalt of heel laat opblijft om achter elkaar Game of Thrones te kijken, ben je de volgende dag waarschijnlijk chagrijnig. Maar als je weken- of maandenlang niet genoeg slaap krijgt, kun je een depressie krijgen, of andere langdurige stemmingsproblemen. Het Howard Hughes Medical Institute (HHMI) heeft nu ontdekt waaraan dat zou kunnen liggen.

Een team onder leiding van onderzoeker Louis Ptáček en Ying-Hui Fu van de Universiteit van Californië, San Francisco, hebben een gen geïdentificeerd dat zou kunnen werken als moleculair kruispunt tussen onze stemming en de biologische – of circadiaanse – klok, die bepaalt wanneer we wakker zijn en wanneer we slapen. Het onderzoek werd op 22 februari gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences.

“Als we niet genoeg slaap krijgen, kan dat ontzettend veel gevolgen hebben voor de gezondheid, inclusief onze geestelijke gezondheid”, zegt Ptáček. Mensen die bijvoorbeeld nachtdiensten draaien zijn gevoeliger voor een aantal ziektes, waaronder stemmingsstoornissen zoals depressie. Tot nu toe is de wetenschap nog niet in staat gebleken om een moleculair mechanisme aan te wijzen dat kan verklaren hoe een verandering in onze circadiaanse klok stemmingsstoornissen kan bevorderen.

De belangstelling van de onderzoekers werd vooral gewekt door hun onderzoek naar drie leden van een familie met Vervroegde Slaapfasestoornis ofwel FASP (Familial Advanced Sleep Phase), een natuurlijke neiging om zeer vroeg wakker te worden, vóór 5.30 uur en soms zelfs al om 2 uur. Omdat deze mensen een normale hoeveelheid slaap krijgen wordt FASP niet als ziekte beschouwd, merkt Ptáček op. Sommige mensen vinden het zelfs heerlijk dat zij met werken kunnen beginnen voor alle anderen. Zo vroeg opstaan heeft echter ook nadelen, vooral in een wereld waarin de meeste mensen later opstaan – en naar bed gaan – dan mensen met FASP. Vroeg in de avond “vallen ze met hun gezicht in hun bord avondeten van de slaap”, zegt Ptáček. Bovendien vertoonden alle drie de familieleden die werden onderzocht tekenen van een seizoensgebonden stemmingsstoornis, waarbij mensen elk jaar om dezelfde tijd depressief worden, meestal als de dagen in de winter korter worden.

Ptáček, Fu en hun collega’s ontdekten nog een overeenkomst tussen de familieleden – ze hadden allemaal een gebrekkige versie van PER3, een biologische-klok-gen. Om de rol te onderzoeken die het gen had in de seizoensgebonden stoornis, werden muizen zodanig genetisch gemodificeerd dat ze twee foute kopieën van PER3 hadden. In tegenstelling tot mensen, slapen muizen vooral overdag en zijn ze ’s nachts actief. De onderzoekers houden bij wanneer ze actief zijn door te meten wanneer ze beginnen met in de tredmolens te rennen en wanneer ze ermee stoppen.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats