Lichttherapie kan bijen redden bij blootstelling aan dodelijke pesticiden


Bron: University College London

Het behandelen van bijen met lichttherapie kan de schadelijke effecten van neonicotino´de pesticiden tegengaan en de overlevingskansen van de vergiftigde bijen verhogen, vindt een nieuwe UCL studie.

"Neonicotino´de pesticiden zijn een aanhoudende dreiging voor de wereldwijde bijenvolken, die een cruciale rol spelen in de landbouw", zegt professor Glen Jeffery (UCL Institute of Ophthalmology), senior auteur van de PLoS One studie. "Mijn team werkt aan een klein apparaat dat in een commerciŰle bijenkorf kan worden gemonteerd, dat een economische oplossing kan betekenen voor een probleem met zeer brede gevolgen."

De pesticiden ondermijnen de mitochondriale functie en brengen de productie van ATP, de bron voor energie die de cellulaire functies ondersteunt, in gevaar. Dit resulteert in een verminderde mobiliteit bij bijen blootgesteld aan neonicotino´den, waardoor ze niet in staat zijn om zichzelf te voeden en sterven van honger.

De onderzoekers gebruikten vier groepen bijen uit commerciŰle kasten, met meer dan 400 bijen per kolonie. Twee groepen werden blootgesteld aan een neonicotino´de, imidacloprid, gedurende tien dagen, waarbij de ene groep werd behandeld met lichttherapie - tweemaal daags werd 15 minuten infrarood licht (670nm) geschenen in de betreffende korf.

De mobiliteit van de bijen die werden vergiftigd, maar niet behandeld met lichttherapie nam snel af, net als hun ATP niveaus, en hun overlevingskans daalde dienovereenkomstig. De bijen die vergiftigd waren werden ook behandeld met lichttherapie en hadden een significante betere mobiliteit en grotere overlevingskansen; ze leefden even lang en functioneerden net als de bijen die niet waren vergiftigd. EÚn groep kreeg lichttherapie zonder vergiftigd geweest te zijn en hun overlevingskans was zelfs beter dan die van de controlegroep. De onderzoekers vonden dat het diep rode licht het gedrag van de bijen niet be´nvloedde daar zij het niet kunnen zien.

ôVan behandelingen met lange golflengtes is in andere studies aangetoond dat de mitochondriale degeneratie die voortvloeit uit verouderingsprocessen, vermindert. Het is zelfs gunstig voor bijen die niet worden be´nvloed door pesticiden, zodat lichttherapie een doeltreffend middel kan zijn tegen overlijden van een kolonie die eventueel later wordt blootgesteld aan neonicotino´den. Het is een win-win situatie ", zegt professor Jeffery.

Terwijl lichttherapie het beste werkt als preventieve maatregel kan de behandeling ook nuttig zijn als reactie op een geval van blootstelling aan pesticiden, zolang de behandeling wordt gestart binnen enkele dagen na blootstelling.

"Wij vonden dat het stralend diep rood licht de bijen deed herstellen die waren getroffen door de giftige bestrijdingsmiddelen, omdat het de mitochondriale en visuele functie verbeterde en hen in staat stelde om te bewegen en zich opnieuw te voeden," zegt Dr Michael Powner (Stad , University of London), die de studie leidde.

Vertaling: Andre TeirlinckNuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


Henk Mutsaers


[ Advertentie ]