Blootstelling van de vader aan ftalaten uit kunststoffen kunnen embryonale ontwikkeling be´nvloeden


Uit een UMass Amherst studie blijkt dat blootstelling van sperma aan verbindingen uit plastiek het embryo kan be´nvloeden.

Universiteit van Massachusetts Amherst.

Amherst, Massachusetts -. Een nieuwe studie onder leiding van milieu en gezondheidswetenschapper Richard Pilsner aan de Universiteit van Massachusetts Amherst, ÚÚn van de eerste om te onderzoeken of preconceptionele blootstelling aan ftalaten van de vader effect heeft op de kwaliteit van het embryo, vond dat de blootstelling aan bepaalde chemicaliŰn geassocieerd wordt met "een uitgesproken daling van de blastocyst quality" in een vroeg stadium van de embryo-ontwikkeling.

Ftalaten zijn verbindingen in kunststoffen en verzorgingsproducten en detecteerbaar in bijna 100 procent van de Amerikaanse bevolking. De auteurs denken dat hun onderzoek het eerste is dat associaties tussen vaderlijke blootstelling aan ftalaten en embryo kwaliteit beoordeelt in het blastocyst stadium bij de mens.

Pilsner en collega's zeggen dat hun prospectieve studie van 761 eicellen, of onrijpe eieren, van 50 koppels uit in vitro fertilisatie (IVF) ô de eerste gegevens zijn van associaties tussen preconceptionele vaderlijke ftalaten en ftalaat alternatieven en de ontwikkeling van het embryo, in een cruciale stap in de richting van ons begrip van de vaderlijke bijdrage aan het reproductief succes." Details verschijnen in de huidige uitgave van Human Reproduction van Oxford University Press.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media