Relatie luchtvervuiling en een hoger risico van vroegtijdige geboorte


Cincinnati Children's Medical Center

Volgens een nieuwe studie online gepubliceerd in het tijdschrift ‘Environmental Health’ verhoogt blootstelling aan hoge niveaus van kleine deeltjes luchtverontreiniging het risico op vroeggeboorte - vóór 37 weken zwangerschap.
 
De studie, door onderzoekers aan het ‘Cincinnati Children's Hospital Medical Center’ en de Universiteit van Cincinnati, identificeerde een 19 procent verhoogd risico, met het hoogste risico bij blootstelling tijdens het derde trimester van de zwangerschap.

Diesel uitlaatgassen vormen een substantieel deel van fijn stof in de stedelijke gebieden. De grootte van de deeltjes bepaalt hun potentieel voor het veroorzaken van gezondheidsproblemen. Hoe kleiner de deeltjes hoe groter het potentieel voor inhalatie in de longen wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder verschillende hart- en longziektes.

"Hoewel de risicostijging bescheiden is, is de potentiële impact robuust want alle zwangere vrouwen zijn potentieel in gevaar," zegt Emily DeFranco, DO.  DeFranco is arts-onderzoeker bij het Centrum voor preventie van vroeggeboorte in Cincinnati Children's en universitair hoofddocent maternale-foetale geneeskunde aan de Universiteit van Cincinnati. "We schatten dat het verminderen van de hoeveelheid deeltjes in de lucht onder de standaard drempel EPA de vroeggeboorte bij vrouwen blootgesteld aan hoge niveaus van kleine deeltjes kan afnemen met ongeveer 17 procent, wat overeenkomt met een 2,22 procent daling in het prematuur geboortecijfer bij de bevolking als geheel. "

De onderzoekers bestudeerden de geboortegegevens in Ohio tussen 2007 en 2010. De populatie omvatte ongeveer 225.000 singleton levendgeborenen. Hiervan waren meer dan 19.000 geboorten prematuur. De geboortegegevens zijn gekoppeld aan de gemiddelde dagelijkse metingen van fijn stof van 2,5 micron of minder. Deze gegevens werden geregistreerd door 57 EPA-netwerk lucht meetstations in het hele land. De overgrote meerderheid van de geboorten, 97 procent, vond plaats in zeer stedelijke gebieden, waar de meeste meetstations zijn gelegen en waarschijnlijk de blootstelling het hoogst is.

Het aantal vroeggeboorten was hoger bij moeders blootgesteld aan hoge niveaus van vervuiling boven de EPA-standaard, evenals bij moeders van 40 jaar of ouder, zwarte moeders en vrouwen zonder prenatale zorg of met lager onderwijs.

In 2015 publiceerde dr DeFranco een studie in het tijdschrift ‘PLoS ONE’ waaruit blijkt dat de blootstelling aan hoge niveaus van fijn stof in het derde trimester van de zwangerschap werd geassocieerd met een 42 procent verhoogd risico op doodgeboorte.

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats