Van Rijn: rookvrij opgroeien start in de buik


Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) start een campagne om roken voor, tijdens en na de zwangerschap tegen te gaan. Daarin zal naast kennis over de gevaren ook de sociale norm centraal staan. Roken terwijl je zwanger bent of wil worden, dat doe je gewoon nooit. De sociale omgeving van zwangeren zal worden aangespoord om mee te helpen.

Miskraam en aangeboren afwijkingen
8,6 % van de zwangere vrouwen rookte gedurende de gehele zwangerschap in 2015. Van de lager opgeleide vrouwen is dat bijna een kwart (22,1%). Roken voor, tijdens de zwangerschap en erna heeft een enorme impact op de ontwikkeling van het kind. De risico’s zijn legio. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op: een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, aangeboren afwijkingen en leerproblemen. Behalve de directe gezondheidsrisico’s als gevolg van het meeroken op je kind, neemt de kans ook toe dat het kind later zelf gaat roken.

Rookvrije generatie
Van Rijn: “Wij willen toe naar een rookvrije generatie. Kinderen die nu geboren worden zouden nooit moeten meeroken of zelf gaan roken. Daarom is het verboden om aan jongeren sigaretten te verkopen. Daarom is er een reclameverbod. Daarom gaan we afschrikwekkende plaatjes op pakjes plakken. Noem maar op. Maar rookvrij opgroeien start natuurlijk in de buik en met het goede voorbeeld dat ouders kunnen geven.”

Samen met professionals
Stoppen met roken kan knap lastig zijn. Daarom wil Van Rijn de handen ineenslaan met professionals. Dit sluit aan op de brede inzet voor preventie zoals die door het College Perinatale Zorg in gang is gezet. Samen met verloskundigen, kinderartsen, jeugdartsen, gynaecologen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen en huisartsen gaat de staatssecretaris nu aan de slag om ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen en hun partners meer gemotiveerd en beter begeleid worden om te stoppen met roken.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats