Paracetamolgebruik bij zwangerschap kan vrouwelijke vruchtbaarheid verminderen, blijkt uit studie


UNIVERSITEIT VAN EDINBURGH

Onderzoek suggereert dat gebruik van pijnstillers tijdens de zwangerschap de vruchtbaarheid bij volgende generaties kan verminderen.

Rattenproeven wezen uit dat als een moeder pijnstillers kreeg tijdens de zwangerschap, haar vrouwelijke nakomelingen minder eitjes, kleinere eierstokken en minder jongen per worp kregen dan de dieren die geen medicijnen hadden gekregen.

De mannelijke nakomelingen van rattenmoeders die pijnstillers hadden gehad bleken ook invloed te ondervinden – zij hadden bij de geboorte minder cellen die later tot sperma konden uitgroeien. Hun reproductieve functie had zich echter tot een normaal niveau hersteld tegen de tijd dat ze volwassen waren.

Volgens de onderzoekers zijn de bevindingen belangrijk, gezien de overeenkomsten tussen de voortplantingssystemen van ratten en mensen, hoewel het moeilijk is om de resultaten direct te extrapoleren naar zwangere vrouwen.

Het team raadt zwangere vrouwen aan om zich te houden aan de laagste dosis binnen de huidige richtlijnen wat betreft het gebruik van pijnstillers en ze zo kort mogelijk te gebruiken.

Wetenschappers testten de effecten van twee pijnstillers bij zwangere ratten – paracetamol en een medicijn genaamd indomethacine, dat alleen op recept verkrijgbaar is en dat tot dezelfde klasse van medicijnen behoort als ibuprofen en aspirine.

Ratten kregen het medicijn gedurende een aantal dagen – vier dagen indomethacine of negen dagen paracetamol. De effecten van de medicijnen werden binnen één tot vier dagen na de start zichtbaar. Volgens wetenschappers is het moeilijk om aan te geven hoe dit naar mensen vertaald zou kunnen worden, want de ontwikkeling van de foetus gaat bij mensen langzamer dan bij ratten.

Naast het beďnvloeden van de directe nakomelingen van de moeder, liet de studie zien dat inname van pijnstillers tijdens de zwangerschap ook de daaropvolgende generatie ratten beďnvloedde.

Het team ontdekte dat de eruit voortkomende ratten – de kleindochters van de moeder die pijnstillers had gekregen – ook kleinere eierstokken hadden en een veranderde voortplantingsfunctie.

Wetenschappers concluderen dat het erop lijkt dat sommige pijnstillers de ontwikkeling van cellen die uiteindelijk tot eitjes en sperma kunnen uitgroeien – kiemcellen – kunnen beďnvloeden terwijl de foetus in de baarmoeder zit.
Wellicht komt dit doordat de pijnstillers reageren op hormonen genaamd prostaglandines. Het is bekend dat die de vrouwelijke voortplanting regelen en tevens de ovulatie, de menstruatiecyclus en de inleiding tot de bevalling.

De studie is verschenen in het tijdschrift Scientific Reports. Hij werd bekostigd door de Medical Research Council en de Wellcome Trust. Professor Richard Sharpe, die mede leiding gaf aan de studie van het MRC Centre for Reproductive Health van de Universiteit van Edinburgh, zei dat de resultaten een vervolg zijn op eerder onderzoek, dat uitwees dat voorzichtigheid betracht dient te worden met pijnstillers tijdens de zwangerschap.

“Het is belangrijk om te onthouden dat dit onderzoek op ratten is uitgevoerd en niet op mensen. Er zijn echter wel veel overeenkomsten tussen de twee voortplantingssystemen. We moeten nu nog begrijpen hoe deze medicijnen de ontwikkeling van het voortplantingssysteem bij baby’s beďnvloeden, zodat we het precieze effect ervan beter gaan begrijpen,” aldus Prof. Sharpe.

Professor Richard Anderson, Elsie Ingis Hoogleraar Klinische Reproductieve Wetenschap aan de universiteit van Edinburgh, die ook mede leiding gaf aan de studie, zei: “Bij deze onderzoeken werd relatief langere tijd gebruikt gemaakt van pijnstillers. We moeten nog nader onderzoeken of een kortere tijd van gebruik een gelijksoortig effect zou hebben en hoe deze informatie op een nuttige manier naar menselijk gebruik kan worden vertaald.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats