Blootstelling aan hoge niveaus van luchtvervuiling geassocieerd met een hoger risico op vroegtijdige geboorte


Cincinnati Children's Medisch centrum

Volgens een nieuwe studie online gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health wordt blootstelling aan hoge niveaus van kleine deeltjes luchtvervuiling geassocieerd met een verhoogd risico op vroegtijdige geboorte - vr 37 weken zwangerschap,.

De studie uitgevoerd door onderzoekers van Cincinnati Children's Hospital Medical Center en de Universiteit van Cincinnati, identificeerde een 19 procent verhoogd risico, met het grootste risico wanneer blootstelling plaats had gevonden tijdens het derde trimester van de zwangerschap.

Deeltjes van dieseluitlaatgassen vormen een substantieel onderdeel van fijn stof in de stedelijke gebieden. De deeltjesgrootte is sterk bepalend voor hun potentieel in het veroorzaken van gezondheidsproblemen. Hoe kleiner de deeltjes hoe groter gevaar voor inhalatie in de longen en ernstige gezondheidsproblemen waaronder diverse hart- en longaandoeningen.

"Hoewel de stijging van de risico's bescheiden is kan de impact robuust genoemd worden want alle zwangere vrouwen zijn potentieel in gevaar", zegt Emily DeFranco, DO, arts-onderzoeker bij het Center for Prevention of Preterm Birth aan het Cincinnati Children's hospitaal en universitair hoofddocent maternale-foetale geneeskunde aan de Universiteit van Cincinnati. "We schatten dat het verminderen van de hoeveelheid deeltjesvormig materiaal onder de volgende standaard drempel van de EPA de vroeggeboortes kan verminderen met ongeveer 17 procent, wat overeenkomt met een 2,22 procent daling van de premature geboortecijfers bij de totale bevolking. "

De onderzoekers bestudeerden de geboortegegevens in Ohio tussen 2007 en 2010. De populatie omvatte bijna 225.000 levend geborenen. Hiervan waren meer dan 19.000 geboorten prematuur. De gegevens bevatten ook de gemiddelde dagelijkse metingen van fijn stof van 2,5 micron of minder. Deze gegevens werden geregistreerd door 57 EPA-netwerk lucht meetstations in het hele land. De overgrote meerderheid van de geboorten, 97 procent, deed zich voor in stedelijke gebieden waar de meeste meetstations liggen en de blootstelling waarschijnlijk het hoogst is.

Vroeggeboorten waren talrijker bij moeders blootgesteld aan niveaus boven de EPA-norm, evenals bij moeders van 40 jaar of ouder, zwarte moeders en vrouwen zonder prenatale zorg of met een lager opleidingsniveau.

In 2015 publiceerde Dr. DeFranco een studie in het tijdschrift PLoS One waaruit blijkt dat de blootstelling aan hoge niveaus van fijn stof in het derde trimester van de zwangerschap geassocieerd is met een 42 procent verhoogd risico op doodgeboorte.

Vorig jaar riep de American Lung Association het gebied van Cincinnati-Wilmington-Maysville uit tot n van de 8 streken die het meest vervuild zijn het hele jaar door. Het gebied Cleveland-Akron-Canton stond 10e gerangschikt.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats