Intimideren van te vroeg geboren baby’s verhoogt kans op psychische problemen op latere leeftijd


Met als gevolg kans op depressie, angst, asociaal gedrag of ADHD op volwassenen leeftijd

MCMASTER UNIVERSITY

Als baby’s geboren worden met een extreem laag geboortegewicht is dat een wonder, maar ze worden als kind eerder geïntimideerd, en dit kan het risico op psychische problemen op latere leeftijd aanzienlijk verhogen.

Niet alleen dat, maar hoe meer ze werden geïntimideerd als kind, hoe meer kans ze hebben op het ontwikkelen van problemen als depressie, angst, asociaal gedrag of ADHD als volwassenen, volgens een studie door de Michael G. De Groote School of Medicine van de McMaster Universiteit.

“Geïntimideerd worden heeft een aanzienlijk en blijvend effect op prematuren, zelfs tot en met het 30e levensjaar,” zegt Kimberly Day, hoofdauteur van de studie en Lawson Postdoctoraal Fellow van het Offord Centre for Child Studies bij McMaster. “Dit heeft belangrijke gevolgen voor ouders, leraren en klinisch psychologen die op de hoogte moeten zijn van de gevolgen op lange termijn voor slachtoffertjes van die leeftijdsgroep. Ze dienen te letten op intimidatie en in te grijpen waar mogelijk.”

De studie werd vandaag gepubliceerd in de uitgave van Pediatrics. In de studie werden baby’s opgenomen met een geboortegewicht van 2,2 pond of minder, tussen 1977 en 1982 in Ontario. Ze werden geïnterviewd op de leeftijd van 8, 22 tot 26 en 29 tot 36 jaar. Ze werden vergeleken met baby’s met een normaal geboortegewicht van 5,5 pond of meer, die in dezelfde periode werden geboren en later geïnterviewd werden met dezelfde tussenpozen.

Intimidatie komt veel voor, tot een derde van de kinderen wereldwijd wordt hier het slachtoffer van. Volgens de studie worden prematuren zelfs meer geïntimideerd door hun slechte motoriek, angst en problemen op school.

En, de vroeggeboren kinderen die geïntimideerd werden, hadden tweemaal zoveel kans op de ontwikkeling van psychische problemen als angst, depressie of ADHD als ze 20 waren. Het risico was echter nog groter voor de kinderen die vaker geïntimideerd werden.

Tegen het 30e levensjaar hadden premature volwassenen die als kind geïntimideerd werden bijna 3x zoveel kans op de ontwikkeling van angststoornissen als obsessieve-compulsieve stoornissen, sociale fobie en paniekstoornissen. De cijfers waren zelfs hoger voor degenen die vaker geïntimideerd werden.

“Dit is de eerste studie op overwonnen vroeggeboortes die de ernstige en levenslange gevolgen voor de geestelijke gezondheid van intimidatie volledig in kaart brengt,” zegt dr. Ryan Van Lieshout, senior auteur van de studie en assistent professor in de psychiatrie en gedragsneurowetenschappen bij McMaster. “Hun risico op angststoornissen is vooral hoog, zeker bij degenen die regelmatig geconfronteerd worden met intimidatie.”

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats