Blootstelling aan geweld gedurende zwangerschap verhoogt het risico op vroeggeboorte en ondergewicht


Het onderzoek, gedaan door de Queen Mary Universiteit van Londen en de Universiteit van Leicester, constateren dat gebeurtenissen, gedurende vroege zwangerschappen, die veel stress met zich meebrengen negatieve effecten hebben op ongeboren kinderen.

UNIVERSITY of LEICESTER.

Blootstelling aan geweld gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap kan, volgens onderzoek, gedaan door Queen Mary University of London en de University of Leicester, leiden tot een verhoogd risico op vroeggeboorte en te laag geboortegewicht.

Volgens een, in de Journal of Developments Economics, gepubliceerd verslag, concentreerden de onderzoekers, Professor Marco Manacorda (Queen Mary University of London), en Dr. Martin Foureaux Koppensteiner (University of Leicester) zich op het bewijs van de dag-tot-dag blootstelling aan geweld in BraziliŽ door de geboorteverslagen van kinderen wiens moeders lokaal geweld hadden doorgemaakt. Zij maten dit door de lijsten van doodslag in kleine Braziliaanse gemeentes en de buurtgemeenschappen van de stad Fortuleza na te kijken.

Het team stelde het effect van geweld vast door de uitkomst van geboortes te vergelijken. Aan de ene kant moeders die bloot waren gesteld aan moord gedurende de zwangerschap en aan de andere kant moeders uit een zelfde soort gebied, waar geen moorden waren geweest.

Het onderzoek wees uit dat het geboortegewicht onder pasgeborenen duidelijk omlaag gaat bij moeders, die een moord in hun nabijheid hadden meegemaakt en het aantal kinderen dat gerekend wordt onder te licht geboortegewicht toeneemt - en dat deze effecten geconcentreerd zijn in de eerste drie maanden van de zwangerschap, wat dus klopt met claims dat stressvolle gebeurtenissen het meeste invloed hebben, vroeg in de zwangerschap.

Conclusie van het onderzoek:

Een extra doodslag of moord in kleine gemeenschappen gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap leidt tot een afname van het geboortegewicht van ongeveer 17 gram. Gezien de classificatie van het geboortegewicht, leidt een extra moord tot een vermeerdering in de waarschijnlijkheid van een laag geboortegewicht met een percentage van 0,6 punten, een 8% vermeerdering in vergelijking met de basislijn. Resultaten voor de buurtgenootschappen in Fortuleza, waar moorden veel meer voorkomen, zijn aanzienlijk kleiner (ongeveer 15% van de effecten in de kleine gemeenschappen), wat weer gelijkstaat met de interpretatie dat geweld meer stress geeft, wanneer moorden zeldzaam zijn. Door de plaatsgebonden niveaus van geweld in Fortuleza, laten de berekeningen dus zien, dat moorden ongeveer 1% van het gemiddelde lage geboortegewicht en 3,5% gemiddeld van heel laag geboortegewicht uitmaken.

Vertaling: Heleen Teunissen


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats