Hoe de genen van een baby het geboortegewicht en latere ziektes be´nvloeden


Genetische verschillen kunnen helpen bij de vraag waarom sommige baby's bij de geboorte groter of kleiner zijn dan andere baby's, volgens nieuw onderzoek van het Early Growth Genetics (EGG) Consortium.

Door internationale samenwerking van onderzoekers, waaronder experts van de School for Social and Community Medicine van de universiteit van Bristol en de Avon Longitudinal Study of Parents and Children, is ontdekt dat genetische verschillen voor een belangrijk connectie zorgen tussen de biologie die bijdraagt aan iemands eerste groei en de kans op het ontwikkelen van ziektes op latere leeftijd als diabetes type 2 of hartziektes.

Deze grootschalige studie, in Nature gepubliceerd, kan helpen bij het doel om nieuwe manieren te vinden om deze ziektes te behandelen en te voorkomen. De conclusie was dat een aanzienlijk deel (minstens 1/6 deel) van de variaties in geboortegewicht herleid kan worden naar de genetische verschillen tussen baby's. Deze is 7 tot 8 keer meer variabel dan de variaties die verklaard kunnen worden door milieufactoren die al bekend zijn door hun invloed op geboortegewicht, zoals het roken van de moeder tijdens haar zwangerschap, of haar body-mass-index (een obesitas meting) vˇˇr het begin van de zwangerschap.

Het is al enige tijd bekend dat baby's met een geboortegewicht dat beduidend onder, of boven, het gemiddelde is, een aanmerkelijk hoger risico lopen op diabetes vele tientallen jaren later. Tot op heden namen vele onderzoekers aan dat dit verband het langetermijn effect reflecteert van de voedende omgeving waarin de foetus ontwikkelt. Met andere woorden, dat gebeurtenissen in de eerste levensfase iemands lichaam zodanig kan "opstellen", dat men meer vatbaar is voor ziektes op latere leeftijd.

In deze nieuwe studie lieten de onderzoekers een substantiŰle overlapping zien in de genetische regionen die gekoppeld zijn aan verschillen in geboortegewicht en die regionen die in verband staan met een verhoogd risico op de ontwikkeling van diabetes of hartziektes. Het grootste deel van deze overlapping betreft het genetische profiel van de baby, maar het team ontdekte dat ook de genen van de moeder een belangrijke invloed hadden op het geboortegewicht van haar baby, hoogstwaarschijnlijk door de manier waarop haar genen de baarmoederomgeving veranderen tijdens de zwangerschap.

Professor Mark McCarthy van de universiteit van Oxford, en co-hoofdauteur, zegt: "Deze uitkomsten bieden vitale aanwijzingen voor sommige processen die gedurende tientallen jaren in ons leven plaatsvinden en iemands kansen op het ontwikkelen van diabetes en hartziektes be´nvloeden. De uitkomsten zouden nieuwe benaderingen voor behandeling en preventie moeten onderstrepen. Begrip over de bijdragen van al deze processen zal ons ook duidelijk maken hoeveel we kunnen verwachten van de vele, geweldige verbeteringen in de prenatale zorg om de belasting door toekomstige diabetes en hartziektes te verminderen."

Vertaling: Ellen Lam


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats