Depressie tijdens de zwangerschap geassocieerd met abnormale hersenstructuur bij kinderen

Nieuwe studie gerapporteerd in Biological Psychiatry


Bron: ELSEVIER

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Biological Psychiatry, zijn depressieve symptomen bij vrouwen tijdens en na de zwangerschap geassocieerd met verminderde dikte van de cortex - de buitenste laag van de hersenen die verantwoordelijk is voor het complex denken en het gedrag - bij voorschoolse kinderen. De bevindingen suggereren dat de stemming van de moeder de ontwikkeling van de hersenen van haar kind kunnen beinvloeden op kritieke fasen in het leven.

"Moeders willen in het algemeen alles wat ze kunnen, doen om hun nakomelingen de best mogelijke kans op succes in het leven te geven. Zij zijn vaak bezorgd over goed eten en het innemen van speciale vitamines", zegt John Krystal, redacteur van Biological Psychiatry. "Deze nieuwe studie toont nu aan dat zij, ten bate van hun nakomelingen, ook een mogelijke depressie moeten laten behandelen.

Achttien procent van de vrouwen ervaren depressie tijdens de zwangerschap; en zowel prenatale als postnatale depressie wordt geassocieerd met negatieve invloed op het kind. De nieuwe studie, geleid door Catherine Lebel van de Universiteit van Calgary in Alberta, is de eerste die associaties vindt tussen postnatale depressie en abnormale structuur van de hersenen bij kinderen van voorschoolse leeftijd.

De onderzoekers screenden 52 vrouwen met depressieve symptomen tijdens elk trimester van de zwangerschap en een paar maanden nadat het kind was geboren. De ernst van de symptomen verschilde, sommigen hadden geen of weinig symptomen en andere voldeden aan de selectiecriteria voor depressie. Wanneer de kinderen ongeveer 2,5 tot 5 jaar bereikt hadden maten de onderzoekers hun hersenstructuur met magnetische resonantie imaging.

Vrouwen met ernstiger symptomen hadden kinderen met dunnere frontale en temporale gebieden; corticale gebieden die betrokken zijn bij de taken met betrekking tot remming en aandachtscontrole. De onderzoekers vonden ook een associatie tussen de depressieve symptomen en abnormale witte stof in het frontaal gebied, de vezelstructuren die dit gebied verbinden met andere gebieden in de hersenen.

De verbanden zijn alleen te vinden wanneer de symptomen zich tijdens het tweede trimester van de zwangerschap en na de bevalling voordoen, wat suggereert dat deze periodes bijzonder cruciale tijden zijn voor de ontwikkeling van de hersenen.

Corticale verdunning is een normaal fenomeen bij de ontwikkeling van de hersenen tijdens de vroege kinderjaren; dus zegt Lebel dat de bevindingen suggereren dat de hersenen zich voortijdig kunnen ontwikkelen bij kinderen van wie de moeder depressieve symptomen ervaart.

Afwijkingen in de structuur van de hersenen tijdens de kritieke perioden in de ontwikkeling zijn vaak geassocieerd met negatieve gevolgen, zoals leerproblemen en gedragsstoornissen. Bovendien kwamen de afwijkingen in de hersenen voor bij kinderen met depressie of een hoog risico op het ontwikkelen van de ziekte, wat suggereert dat dergelijke wijzigingen de kinderen van moeders met prenatale depressie kwetsbaarder maakt voor depressie op latere leeftijd.

Hoewel het mechanisme achter het verband een mysterie blijft, kunnen de bevindingen gevolgen hebben voor het minimaliseren van de risico's van atypische ontwikkeling van de hersenen bij kinderen.

"Onze bevindingen onderstrepen het belang van het monitoren en ondersteunen van de geestelijke gezondheid bij de moeders niet alleen in de postnatale periode maar ook tijdens de zwangerschap," zei Lebel.

Vertaling: Andre TeirlinckNuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


Henk Mutsaers


[ Advertentie ]