Verband tussen antidepressiva en aangeboren afwijkingen of doodgeboorte


SWANSEA UNIVERSITY

Academisch Swansea University hebben een dosis-respons-analyse uitgevoerd die aantoont dat zwangere vrouwen die een bepaald type antidepressiva tijdens de vroege zwangerschap nemen een klein maar significant groter risico hebben om kinderen met ernstige afwijkingen (soms aangeduid als geboorteafwijkingen) of doodgeborenen te baren.

Professor Sue Jordan, van het College of Human and Health Sciences leidde het internationale onderzoeksteam met academici uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Noorwegen.

De studie gepubliceerd in het PLoS One tijdschrift, analyseerde gegevens van meer dan 500.000 kinderen uit Wales, Noorwegen en Denemarken en ontdekte dat vrouwen die selectieve serotonine remmers, beter bekend als SSRI's, hadden voorgeschreven gekregen in het eerste trimester van de zwangerschap of 3 maanden vr de zwangerschap een klein maar significant groter risico hadden op kinderen met aangeboren afwijkingen, met name ernstige hartafwijkingen, of doodgeborenen in vergelijking met degenen die geen SSRI's hadden genomen.

De studie wees uit dat wanneer SSRI's niet werden voorgeschreven, 6 op 200 zwangerschappen een doodgeboorte of een baby met een ernstige aangeboren afwijking hadden, maar wanneer SSRI's werden voorgeschreven steeg dit naar 7 op 200.

Het team zegt dat dit risico belangrijk is voor de volksgezondheid vanwege de ernst van de resultaten en omdat SSRIs voorgeschreven worden aan 5,5% van de zwangere vrouwen in Wales, 2,1% in Denemarken en 1,6% in Noorwegen.

De onderzoekers doen een beroep op de gezondheidszorg professionals om de volgende maatregelen te nemen:

- bekijk alle vrouwen die SSRI voorschriften vragen en niet alleen degenen die een zwangerschap plannen.

- besef dat vrouwen die frekwent alcohol gebruiken een hoger risico hebben bij voorschrijven van SSRI's

- evalueer pre-zwangerschapszorg wanneer SSRI's worden voorgeschreven

- overweeg om vrouwen met hoger risico te onderzoeken op ernstige hartafwijkingen

- zorg voor een passend niveau van neonatale zorg voor risicovolle vrouwen bij de geboorte

Professor Jordan zei: "Voor zover wij weten is dit de eerste dosis-respons-analyse die het verband tussen SSRI doses en aangeboren afwijkingen en doodgeborenen aantoont. Hoewel het extra risico klein lijkt zijn naar mijn mening de resultaten vrij ernstig.

"Vrouwen moeten niet stoppen met het nemen van SSRI's zonder overleg met hun arts, en we zeggen niet te stoppen met alle medicijnen, maar onze boodschap is dat we onze professionals in de gezondheidszorg bewust moeten maken van het verband en van het nemen van de passende maatregelen en ervoor te zorgen dat vrouwen de juiste zorg krijgen voor, tijdens en na de zwangerschap om het risico van aangeboren afwijkingen en doodgeboren kinderen als gevolg van SSRI's te minimaliseren. "

Professor Helen Dolk, die het EUROmediCAT project leidde, zei: "Vrouwen moeten niet stoppen met het nemen van SSRI's zonder overleg met hun arts over de voordelen en risico's van SSRI's en niet-farmacologische behandelingen, omdat een goede mentale instelling belangrijk is voor zowel moeder als kind."

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media