Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap heeft gevolgen voor meerdere generaties


BINGHAMTON UNIVERSITEIT

Binghamton, NY – Als een moeder tijdens haar zwangerschap alcohol drinkt, zelfs een kleine hoeveelheid, kan ze daarmee de kans vergroten dat de volgende drie generaties alcoholisme kunnen ontwikkelen, volgens een nieuwe studie van Binghamton Universiteit.

Een onderzoeksteam onder leiding van Nicole Cameron, assistent professor psychologie van Binghamton Universiteit, was het eerste om de effecten van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap op alcohol-gerelateerd gedrag (inname en gevoeligheid voor de uitwerking van alcohol) te vergelijken met generaties die niet direct in aanraking kwamen met alcohol in de baarmoeder tijdens de zwangerschap.

Zwangere ratten kregen het equivalent toegediend van een glas wijn, vier dagen achter elkaar, op dag 17 tot 20 van de draagtijd wat gelijk staat aan het tweede kwartaal van de zwangerschap bij mensen. Juveniele mannetjes en vrouwtjes werden vervolgens getest op water- of alcoholconsumptie. Adolescente mannetjes werden getest op gevoeligheid voor alcohol door het injecteren van een hoge dosis alcohol, wat hen apathisch maakte (dronken, op de rug), en gemeten hoeveel tijd het hen kostte om bij te komen (weer op vier poten). De resultaten suggereren dat als een moeder tijdens de zwangerschap drinkt, zelfs een klein beetje, ze het risico verhoogt dat haar kroost alcoholistisch wordt.

Tot vandaag heeft geen enkele studie een trans-generatief effect van prenatale blootstelling aan ethanolconsumptie laten zien in de tweede of derde generatie. Andere studies onderzochten de effecten van blootstelling aan alcohol tijdens de zwangerschap en bestudeerden alleen de effecten op de foetussen die direct blootgesteld werden of de effecten op de cellulaire activiteit over meerdere generaties, maar nooit alcohol-gerelateerd gedrag over meerdere generaties.

Cameron en haar team ontvingen onlangs subsidie van het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism om het onderzoek op de trans generatieve effecten van blootstelling aan alcohol tijdens de drachttijd voort te zetten.

“Nu moeten we nog onderzoeken hoe dit effect doorgegeven wordt aan meerdere generaties door de gevolgen vast te stellen die alcohol heeft op het genoom en epigenoom (moleculen die de gen omzetting),” zegt Cameron.

Dit onderzoek werd opgezet in samenwerking met Michael Nizhnikov van de South Connecticut universiteit.

De studie, “Trans-generational transmission of the effect of gestational ethanol exposure on ethanol use-related behavior,” werd 15 februari 2016 gepubliceerd in Alcoholism: Clinical and Experimental Research,

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats