Autistische en niet-autistische mensen maken dezelfde morele oordelen


Universiteit van Wenen

Autistische personen wordt vaak gebrek aan empathie aangemeten, met geen of weinig aandacht voor de gevoelens van anderen, voor zover zelfs dat een deel van de media geprobeerd heeft om de rol van mogelijke autistische personen achter zeer gewelddadige gedragingen toe te wijzen. Dit heeft geleid tot stigmatisering van deze groep met de publieke perceptie dat autistische personen koel kunnen zijn, met geen of weinig moreel besef.

De nieuwe studie gebruikte bekende morele dilemmataken die hypothetische situaties voorzien waarin de handeling van het offeren van een mensenleven nodig is om de schade te beperken (bijvoorbeeld, het doden van ťťn persoon om vijf andere mensen te redden) en vroeg autistische en gezonde volwassenen hun morele evaluaties te geven. De resultaten toonden aan dat de twee groepen niet verschilden in hun morele oordelen en vonden dat de acties om iemand te doden voor het grotere doel verwerpelijk zijn. "Het interessant resultaat - volgens ons standpunt", zegt Giorgia Silani ", was niet dat ze op dezelfde manier beoordeelden maar de reden waarom ze dat deden."

Met behulp van geavanceerde statistische modelleringstechnieken konden de onderzoekers aantonen dat er twee verschillende facetten van autistische persoonlijkheid zijn met tegengestelde tendensen die elkaar opheffen. Iemand die autistisch is, wordt geassocieerd met verhoogde zelfgerichte angst die hen dwingt zich te onttrekken aan stressvolle sociale situaties en daarmee wordt geassocieerd met weigering tot het aannemen van schadelijke gedrag, zelfs als dit over het algemeen leidt tot betere resultaten. Het andere onderbestudeerd aspect van autistische persoonlijkheid is alexithymia dat leidt tot verminderde empathie en daarmee wordt geassocieerd met een tendens naar schadelijke gedrag - nutsmaximaliserend resultaat. "Het zijn net deze twee subdimensies van autistische persoonlijkheid die op de wip zitten en tegengesteld gerichte krachten uitoefenen; het uiteindelijk moreel oordeel van autistisch zijn hangt af van het evenwicht tussen deze twee spelers," zegt Indrajeet Patil.

In dit werk wordt ook gewezen op het belang van de controle van de effecten van alexithymie bij het bestuderen van morele oordelen in andere klinische aandoeningen, zoals multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, enz., waarvan bekend is dat deze patiŽnten een hoge mate van alexithymie hebben. Zonder deze, kunnen dergelijke aandoeningen worden toegeschreven aan morele of emotionele stoornissen die niet endemisch zijn voor hen maar eigenlijk voorkomen samen met alexithymie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en iedere week de column van Ron Fonteine ontvangen ? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en ontvang meteen ook het Leefbewust ebook. Je email adres wordt niet aan derden verstrekt en uitsluitend voor deze nieuwsbrief gebruikt.

Aanmelden


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats