Echografie tijdens eerste deel zwangerschap verergert autisme


'De implicaties van onze resultaten versterken de FDA richtlijnen'

Universiteit van Washington HEALTH SCIENCES / UW GENEESKUNDE

Volgens een studie door onderzoekers van UW Medicine, UW Bothell en Seattle Children's Research Institute geldt, voor kinderen met autisme en een klasse van genetische aandoeningen, blootstelling aan echografie in het eerste trimester van de zwangerschap als mogelijke oorzaak van verhoogde ernst van autisme.

De studie gepubliceerd op 1 september in Autism Research onderzocht de variabiliteit van symptomen bij kinderen met autisme, niet wat autisme veroorzaakt. Wat zij vonden is dat blootstelling aan echografie in het eerste trimester verbonden is met verhoging van de ernst van autismesymptomen. Het sterkste verband is gevonden bij kinderen met bepaalde genetische variaties geassocieerd met autisme; 7 procent van de kinderen in de studie hadden deze variaties.

FDA-richtlijnen raden momenteel aan echografie alleen te gebruiken voor medische noodzaak.

"Ik geloof dat de implicaties van onze resultaten de FDA-richtlijnen versterken," zei auteur Pierre Mourad. Moeras is UW hoogleraar neurochirurgie in Seattle en engineering & wiskunde in Bothell die gespecialiseerd is in translationeel onderzoek op echografie en de hersenen.

Mourad zei dat hun resultaten gelden voor de eerste trimester van de zwangerschap. Onderzoek naar het effect van ultrageluid op de tweede en derde trimester toonde geen verband, zei hij.

De onderzoekers gebruikten gegevens van de Simons Simplex Collection autisme genetische repository gefinancierd door de Stichting Simons Autism Research Initiative. De gegevens zijn afkomstig van 2.644 gezinnen uit 12 onderzoekscentra in de Verenigde Staten.

“Het is een echte uitdaging om te weten te komen waarom er zo veel kinderen zijn met autisme," zei hoofdauteur Sara Webb, UW Medicine onderzoeker in de psychiatrie en gedragswetenschappen. "Waar komt deze aandoening vandaan? Hoe krijgen kinderen autisme? En de tweede vraag is waarom zijn kinderen met autisme zo verschillend van elkaar? Dit onderzoek gaat echt rond de tweede vraag. Binnen kinderen met autisme; welke factoren kunnen resulteren in een kind met een goed resultaat of hoger IQ of betere taal of minder ernstige toestand versus een kind dat misschien moet blijven strijden gedurende zijn hele levensduur? "

Webb zei dat het onderzoeksteam zijn werk steunde op een driedelig model om de variabiliteit uit te leggen onder kinderen met autisme. Het eerste is een genetische gevoeligheid voor de ziekte. Het tweede is een uitwendige stressor. En het derde impliceert dat de uitwendige stressor het kind op een bepaald tijdstip moet aanvallen.

Webb zei dat een aantal externe stressoren zijn voorgesteld en onderzocht bij autisme. Deze studie heeft slechts één van hen bekeken nl. echografie.

Als moeder van twee kinderen, zei Webb dat op basis van wat ze nu weet ze geen echografie zou toestaan in het eerste trimester, tenzij er een medische noodzaak is en dat geldt om te weten hoe ver de zwangerschap is. "Als we op een andere manier deze informatie zouden kunnen verkrijgen dan zou ik die verkiezen," zei ze. "Het is altijd de moeite waard te overwegen dat medische procedures grote voordelen kunnen geven maar ook risico's."

Eerdere studie

In een eerdere studie publiceerden, Mourad en co-auteurs Webb, Abbi McClintic (UW Medicine onderzoekers in neurochirurgie) en Bryan Koning, nu professor in de psychiatrie aan de Universiteit van California, San Francisco, een document in Autism Research in 2014 dat aantoonde dat echografie in de baarmoeder bij muizen autistische symptomen veroorzaakten.

Mourad zei dat hij en King deze vaststelling verder wilden bestuderen. Zij brachten een team tezamen met een breed scala aan autisme ervaring. King, voorheen bij UW Medicine, had een aantal klinische studies uitgevoerd met autistische kinderen. Webb werkt bij de ontwikkeling van biomarkers voor kinderen met autisme. Raphael Bernier, UW Medicine onderzoeker in de psychiatrie en gedragswetenschappen, werkt met het Simon monster. Michelle Garrison, UW Medicine onderzoeker bij Seattle Children's Research Institute is gespecialiseerd in de statistiek en epidemiologie.

Mourad zei dat hij en zijn collega's nu van plan zijn om nauwkeuriger te kijken naar verbanden tussen echografie en autisme ernst, evenals de mogelijkheid - tot nu toe niet aangetoond - dat ultrageluid blootstelling al of niet kan bijdragen aan autisme incidentie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats