Luchtvervuiling in verband gebracht met groter risico op vroeggeboortes voor moeders met astma


NIH studie: vroege blootstelling kan invloed hebben op zwangerschap

NIH/EUNICE KENNEDY SHRIVER NATIONAL INSTITUTE OF CHILD HEALTH AND HUMAN DEVELOPMENT

Zwangere vrouwen met astma kunnen een groter risico lopen op vroeggeboortes door blootstelling aan hoge gehaltes verkeer-gerelateerde luchtvervuiling, volgens een studie door onderzoekers aan de National Institutes of Health en andere instellingen.

De onderzoekers observeerden een verhoogd risico geassocieerd met zowel langdurige als korte termijn blootstelling aan stikstofoxide en koolmonoxide, vooral als deze vrouwen aan deze vervuiling werden blootgesteld net voor de conceptie en tijdens het begin van de zwangerschap.

Blootstelling aan een verhoging van 30 deeltjes per miljard (ppb) stikstofoxide in de drie maanden voor de zwangerschap verhoogde bijvoorbeeld het risico op vroeggeboortes met bijna 30 procent bij vrouwen met astma, vergeleken met 8 procent voor vrouwen zonder astma. Grotere blootstelling aan koolmonoxide in diezelfde periode verhoogde het risico op vroeggeboortes met 12 procent bij astmatische vrouwen, maar had geen effect op vroeggeboortes bij niet-astmatische vrouwen.

Volgens de onderzoekers waren de laatste zes weken van de zwangerschap eveneens kritisch voor vrouwen met astma. Blootstelling aan grote hoeveelheden fijnstof - minuscuul kleine deeltjes zuren, metalen en stof in de lucht - werd ook in verband gebracht met een groter risico op vroeggeboortes.

De studie werd online gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.

"Vroegtijdige geboortes zijn een groot maatschappelijk probleem in dit land en treft meer dan 1 op de 10 kinderen die in de Verenigde Staten geboren worden," zegt Pauline Mendola, Ph.D, hoofdauteur en onderzoeker aan het NIH's Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development. "Onze studie wijst uit dat luchtvervuiling het risico op vroeggeboortes bij vrouwen met astma blijkt te verhogen. Deze bevindingen vormen een opstap naar verder onderzoek, speciaal om vroeggeboortes bij deze risicogroep te helpen voorkomen."

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats