Samenhang tussen antidepressiva en mislukken tandimplantaat, blijkt uit nieuw onderzoek


Bijwerkingen van antidepressiva, de op één na meest voorgeschreven medicijnen in Amerika, remmen botgroei af, een cruciale factor voor succes bij tandimplantaat

UNIVERSITEIT VAN BUFFALO

Antidepressiva, die vaak worden ingezet om angst, pijn en andere aandoeningen te behandelen, spelen wellicht een rol bij het mislukken van tandimplantaten, aldus een nieuw pilot onderzoek door onderzoekers van de Universiteit te Buffalo.

Het onderzoek wees uit dat het gebruik van antidepressiva de kans op het mislukken van een implantaat vier keer zo groot maakte. Elk jaar van antidepressivagebruik verdubbelde de kans op een mislukking.

Terwijl deze medicijnen vaak worden gebruikt om de stemming en de emoties te reguleren, is één van de bijwerkingen dat de regulering van de botstofwisseling, die van essentieel belang is in het genezingsproces, verslechtert.

“Om goed te kunnen helen, moet nieuw bot zich vormen rondom een implantaat, om ervoor te zorgen dat het zich hecht”, zegt Sulochana Gurung, hoofdonderzoeker en doctor in de Chirurgische Tandheelkunde (Am. DDS).

“Antidepressiva kunnen verlichting bieden bij symptomen van depressie en ze helpen miljoenen patiënten over de hele wereld, maar de voordelen ervan moeten worden afgewogen tegen de bijwerkingen. Patiënten zouden met de arts samen moeten werken om de juiste balans te vinden”, zegt Latifa Bairam, DDS, betrokken bij het onderzoek en klinisch universitair docent bij het Department of Restorative Dentistry aan de School of Dental Medicine (faculteit Tandheelkunde; SDM) van de Universiteit te Buffalo.

“Vier van de vele bekende bijwerkingen die in de literatuur worden vermeld, zijn een grote zorg voor ons als tandartsen, waar het de gezondheid van de mond en de botten betreft.”

Bijwerkingen van het medicijn zijn onder andere botontkalking, een aandoening waarbij botten zwak en breekbaar worden; acathisie, een aandoening die wordt gekenmerkt door een constante bewegingsdrang, inclusief het hoofd en de kaak; bruxisme, ofwel tandenknarsen; en droogte in de mond. Al deze bijwerkingen beïnvloeden het genezingsproces, aldus Bairam.

Het onderzoek – "A Pilot Study: Association between Antidepressant Use and Implant Failure” – werd gefinancierd door het Student Research Program van de SDM.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats