Onderzoek naar mogelijk foetaal gebruik van antidepressiva


AMERICAN CHEMICAL SOCIETY

Depressie is een ernstige zaak voor aanstaande moeders. Onbehandeld kan depressie gevolgen hebben voor de gezondheid van de foetus. Maar behandeling tijdens de zwangerschap kan ook gezondheidsgevolgen hebben voor de zich ontwikkelende foetus, wat de keuze voor een aanstaande moeder om medicatie in te nemen heel moeilijk maakt. Om beter te kunnen onderzoeken hoe antidepressiva invloed heeft op de foetus tijdens de zwangerschap, hebben wetenschappers het gebruik hiervan getest bij muizen. Hun uitkomsten worden vermeld in de uitgave van ACS Chemical Neuroscience.

De laatste jaren is het gebruik van antidepressiva door zwangere vrouwen gestegen. Studies suggereren dat algemene depressiva bekend als selectieve serotonine heropname remmers (SSRI's) gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van de kinderen van deze vrouwen. Hoe dit werkt is onduidelijk. Bijvoorbeeld: zwangerschap kan het metabolisme van SSRI's in het lichaam be´nvloeden en omgekeerd de blootstelling hieraan van de foetus.

Alexandre Bonnin en collega's van het Zilkha Neurogenetic Instituut (universiteit van Zuid Californie) wilden meer inzicht krijgen in hoe SSRI's gemetaboliseerd worden en zich bewegen door het lichaam van de moeders en hun foetus.

De onderzoekers pasten een veel voorgeschreven SSRI toe, Citalopram, op zwangere muizen en volgden de werking van het medicijn. Ze ontdekten dat de medicatie en zijn primaire metaboliet zich snel naar de foetus en hun hersenen begeeft.

Tevens had de foetus, twee uur na toediening, hogere concentraties van het medicijn in het bloed dat hun moeder. Daarnaast ontdekten ze belangrijke verschillen in blootstelling aan het medicijn bij de foetus, afhankelijk van de zwangerschapsfase. Meer onderzoek is noodzakelijk om te zien of SSRI's op dezelfde manier werken bij mensen en welke gevolgen het gebruik kan hebben voor de foetus.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats