Verband antidepressivum en verhoogd risico op geboorteafwijkingen bij inname begin zwangerschap


Het gebruik van paroxetine – een medicijn tegen aandoeningen zoals depressie, obsessief-compulsieve stoornis, angststoornis en PTSS – tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, kan het risico op aangeboren afwijkingen en hartafwijkingen bij de baby verhogen. Dat is de conclusie van een recent onderzoek dat in het British Journal of Clinical Pharmacology gepubliceerd staat.

Tot één vijfde van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd ervaart symptomen van depressie, die vaak tot een milde tot matige depressie en de laatste jaren worden antidepressiva vaker voorgeschreven tijdens de zwangerschap. De vaakst voorgeschreven medicijnen tegen depressie bij zwangere vrouwen zijn SSRI’s (selective serotonin reuptake inhibitors: selectieve serotonine heropname-remmers) en tot 2005 werd één medicijn uit die klasse, paroxetine, veilig geacht tijdens de zwangerschap. Een klein ongepubliceerd onderzoek, door de producent uitgevoerd, duidde echter op een verhoogd risico op hartafwijkingen bij pasgeborenen die voor de geboorte waren blootgesteld aan paroxetine. Vervolgstudies met verschillende studieopzet en met deelnemers uit verschillende bevolkingsgroepen in Europa en Amerika, produceerden conflicterende resultaten wat betreft de statische relevantie, hoewel de trend wel bleef dat er een verhoogd risico was.

Om een omvattende beoordeling van de effecten van paroxetine op pasgeborenen te verkrijgen, werd een literatuurstudie en meta-analyse uitgevoerd van alle relevante onderzoeken tussen 1966 en 2015 door een team geleid door Professor Anick Bérard, PhD, van de CHU Sainte-Justine en de Universiteit van Montreal. De onderzoekers vonden hiervoor 23 geschikte studies.

Vergeleken bij vrouwen die geen paroxetine gebruikten, was er bij paroxetinegebruik in het eerste trimester van de zwangerschap een verhoging van het risico voor de baby op ernstige geboorteafwijkingen in het algemeen en een 28 procent verhoogd risico op ernstige hartafwijkingen met 23 procent. De onderzoekers meldden dat de uitgangswaarde voor het risico op ernstige afwijkingen 3 procent is en voor hartafwijkingen 1 procent. Elke verhoging in het risico is echter belangrijk, vooral als in beschouwing wordt genomen dat het voordeel van SSRI-gebruik tijdens de zwangerschap – een tijd waarin stofwisselingsveranderingen ervoor zorgen dat de medicijnen sneller uit het lichaam worden afgevoerd – discutabel is.

“Gegeven het feit dat de voordelen van antidepressiva in het algemeen, en van SSRI’s – paroxetine – in het bijzonder, tijdens de zwangerschap op zijn best discutabel zijn, is elke verhoging van het risico, groot of klein, al te veel, ”aldus Dr. Bérard. “De verhouding risico/voordeel wijst er zelfs op dat vrouwen met milde tot matige depressieve symptomen (85% van de zwangere vrouwen met depressieve klachten), dit medicijn beter niet kunnen nemen. Daarom is het van belang om een zwangerschap te plannen en andere effectieve behandelopties, zoals psychotherapie of sporten, in te zetten bij deze speciale groep.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats