Antibiotica onder de 2 jaar verhoogt het risico op overgewicht


AMERICAN GASTROENTEROLOCICAL ASSOCIATION

Terwijl vroeg gebruik van antibiotica reeds in verband gebracht werd met een aantal zeldzame gevolgen voor de gezondheid op lange termijn, toont nieuw onderzoek het verband tussen antibiotica en één van de belangrijkste en groeiende problemen voor de volksgezondheid wereldwijd - obesitas. Uit een studie, online gepubliceerd in ‘Gastroenterology’, het officiel blad van de ‘American Gastroenterological Association’, bleek dat de toediening van drie of meer antibioticakuren bij kinderen onder de 2 jaar, een verhoogd risico geeft op vroegtijdige kinderobesitas.

"Antibiotica worden reeds tientallen jaren gebruikt om gewichtstoename bij vee te bevorderen en ons onderzoek bevestigt hetzelfde effect op de mens," zei Frank Irving Scott, MD, MSCE. Hij is assistent professor in de geneeskunde aan de ‘Universithy of Colorado Anschutz Medical Campus, Aurora, en adjunct wetenschapper aan het Centrum voor Klinische Epidemiologie en Biostatistiek van de Universiteit van Pennsylvania, Philadelphia. "Onze resultaten impliceren niet dat antibiotica niet mag worden gebruikt wanneer dat nodig is, maar wel om zowel artsen als ouders twee keer te doen nadenken vooraleer antibiotica bij baby's in te zetten bij afwezigheid van de bekende indicaties."

De onderzoekers voerden een grote populatie cohort studie uit in het Verenigd Koninkrijk om de associatie tussen antibiotica vóór de leeftijd van 2 jaar en obesitas te beoordelen op de leeftijd van 4 jaar. Kinderen die antibiotica hadden gekregen vertoonden een 1,2 procent absolute en 25 procent relatieve toename van het risico op obesitas in de vroege kindertijd. Het risico is het grootst bij herhaling van een antibioticakuur vooral bij drie of meerdere keren.

"Ons werk ondersteunt de theorie dat antibiotica geleidelijk de samenstelling en functie van de darmflora kunnen veranderen, waardoor kinderen voorbestemd worden om obesitas te krijgen zoals bij dieren en dierlijke modellen," voegde Dr Scott eraan toe.

In de U.S. wordt antibiotica voorgeschreven bij een geschatte 49 miljoen pediatrische poliklinische bezoeken per jaar. Een groot deel ervan (meer dan 10 miljoen per jaar) worden voorgeschreven zonder duidelijke indicatie, ondanks het toegenomen bewustzijn voor de maatschappelijke risico's van resistentie tegen antibiotica, maar ook voor overige materiële risico's, waaronder dermatologische, allergische en infectieuze complicaties; inflammatoire darmziektes en auto-immuunziekten.

Verder onderzoek is nodig om te beoordelen of deze bevindingen ook gelden voor de adolescentie en jonge volwassenheid maar ook om te bepalen of het begin van het gebruik van antibiotica leidt tot latere obesitas. Het onderzoek moet ook uitmaken of bepaalde klassen van antibiotica sterk geassocieerd zijn met de kwaal.

De ‘American Gastroenterological Association’ zal, via haar ‘Center for Gut Microbiome Research and Education’, doorgaan met onderzoek in verband met antibiotica en obesitas en de relatie tot de darmflora.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en iedere week de column van Ron Fonteine ontvangen ? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en ontvang meteen ook het Leefbewust ebook. Je email adres wordt niet aan derden verstrekt en uitsluitend voor deze nieuwsbrief gebruikt.

Aanmelden


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats