Antibiotica behandelingen in de kindertijd verminderen de diversiteit en de stabiliteit van de darmflora


Aalto-universiteit

Het DIABIMMUNE project volgde de ontwikkeling van de 39 Finse baby's vanaf de geboorte tot de leeftijd van drie jaar. De helft van de kinderen kreeg gedurende de onderzoeksperiode 9-15 antibiotica behandelingen, en de andere helft ontving geen van dergelijke behandelingen. Maandelijks werden van de kinderen ontlasting monsters verzameld tussen de leeftijd van 2 en 36 maanden, met een totaal van 1069 monsters. De studie omvatte onderzoekers van Aalto University, de Universiteit van Helsinki, Helsinki University Hospital en het globale Instituut van MIT en Harvard.

'We vonden dat de microbiŽle gemeenschap van met antibiotica behandelde kinderen minder stabiel en minder divers is. Interessant is dat dit het meest merkbaar is op stam niveau, waar de kinderen die werden behandeld met meerdere antibiotica behandelingen veel meer enkele-stam soorten hebben, terwijl kinderen die nooit antibiotica kregen meer diverse soorten hadden, met meerdere stammen voor elke soort ", legt Dr. Moran Yassour , een postdoctorale medewerker bij de groep vanProfessor Ramnik Xavier bij het globale Instituut van MIT en Harvard Yassour.

Het probleem van onnodige antibiotica behandelingen

Bij elke passerende generatie lijken belangrijke darmbacteriŽn te verdwijnen als gevolg van de effecten van antibiotica. De ontdekking van antibiotische verbindingen heeft de medische praktijk getransformeerd en antibiotica redden dagelijks levens. Tegelijkertijd wordt antibiotica nog onnodig voorgeschreven aan kinderen, bijvoorbeeld tegen virale infecties, en deze studie wijst op de gevolgen van herhaalde behandelingen met antibiotica op de zich ontwikkelende darm microbioom bij jonge kinderen.

"Behandelingen, zoals antibiotica, die van invloed zijn op de microbiŽle populaties op jonge leeftijd, kunnen kinderen gevoelig maken voor lange termijn ziekten die zich later manifesteren, zoals astma, inflammatoire darmziekten, diabetes en obesitas. Antibioticabehandelingen moet in de toekomst sterker worden gericht tegen de infecties voorafgaand aan de behandeling, "zegt professor Mikael Knip van het Children's Hospital en de Universiteit van Helsinki, die het DIABIMMUNE onderzoeksproject leidt.

Het type geboorte beÔnvloedt ook de ontwikkeling van een kindís intestinale microbioom. De intestinale microbiomen van kinderen geboren met keizersnede zijn meestal niet zo divers als van degenen die een vaginale geboorte ondergaan, en worden gekenmerkt door de mindere overvloed van verschillende Bacteroide soorten in de eerste 6 maanden van het leven. De microbiomes ontwikkelen significant en breiden zich ook aanzienlijk uit en vestigen zichzelf tijdens de eerste maanden van het leven van een kind. Waarbij de samenstelling van de microbiota zijn stabiele volwassen samenstelling bereikt in het derde jaar van het kind. De darmflora heeft een significant effect op de ontwikkeling van de immuniteit van een kind. Van een gezonde, gevarieerde en stabiele microbiota is aangetoond dat het de gezondheid bevordert: ze bevorderen de absorptie van voedingsstoffen, ondersteunen de stofwisseling en beschermen tegen infecties.

'Net als in eerdere studies, hebben we ook een zeer sterke impact van de wijze van geboorte op de zuigeling darm microbioom geobserveerd. De darm microbiŽle handtekening bij kinderen geboren via een keizersnede is zeer uniek, aangezien geen van de Bacteroide soorten worden gedetecteerd in de eerste 6-18 maanden van het leven. Verrassend, 20% van de vaginaal geboren kinderen vertoonden een vergelijkbare 'lage-Bacteroide' handtekening, een observatie die nog niet eerder is gemeld. Wij hebben uitgebreid gezocht naar klinische variabelen die deze waarneming kunnen verklaren, maar de aantallen zijn te klein om statistisch significante associaties te vinden. ' merkt Dr. Yassour op.

Op de lange termijn, bleef de microbiŽle diversiteit van alle kinderen met de 'lage-Bacteroide' handtekening lager, ongeacht hun wijze van geboorte.

Antibiotica-resistente bacteriŽn

Vaak herhaalde antibiotica behandelingen gegeven tijdens de vroege kinderjaren interfereren met de ontwikkeling van de darmflora en leiden tot de ontwikkeling en verspreiding van antibiotica-resistente microbe populaties. Onderzoekers hebben een snelle stijging waargenomen van antibiotische resistentiegenen - genen die bacteriŽle resistentie tegen antibiotica inhouden- na antibiotica behandelingen. Deze stijging is meestal van korte duur, gevolgd door een snelle afname van de overvloed van de resistentiegenen in de volgende maand. Anderzijds, resistentiegenen gevonden op mobiele elementen - die gemakkelijker overdragen tussen bacteriŽn Ė bleven soms in de darmen voor veel langere tijdsperioden.

"als de darmflora gezond is, kunnen de resistente bacteriŽn meestal niet vermenigvuldigen, omdat ze geen niche in de ecologie vinden. Echter tijdens antibiotische behandeling worden andere bacteriŽn gedood en resistente bacteriŽn kunnen zich vrij vermenigvuldigen. Er is ook het risico dat bepaalde pathogenen resistentie verwerven wat impliceert dat de ziekten die ze veroorzaken zeer moeilijk te behandelen worden. Dit is wat wordt aangeduid als mensen praten over een ziekenhuisbacterie ', vertelt promovendus Tommi Vatanen van de Aalto University Department of Computer Science en het Broad Institute in Cambridge, USA.

'De kracht van deze studie ligt in de unieke combinatie van longitudinale maandmonsters alsmede diepgaande metagenomische volgorde. Deze waren de sleutel voor zowel de identificatie van de stammen, en kwantificering van antibiotica resistentiegenen, ' benadrukt Dr. Yassour.

De studie is gefinancierd in de eerste plaats door de EU (7e kaderprogramma), de Finse Academie en de Juvenile Diabetes Research Foundation. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het internationaal erkende publicatiereeks Science Translational Medicine, en waren te zien op het voorblad van de uitgave.

Vertaald door Ingrid Graafland


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats