Blootstelling aan antibiotica op zeer jonge leeftijd verhoogt risico op allergieŽn


Uit onderzoek dat dit jaar werd gepresenteerd op het internationale congres van de European Respiratory Society in Londen, blijkt dat de blootstelling aan antibiotica vroeg in het leven wordt gerelateerd aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van allergieŽn later in het leven. Het onderzoek werd uitgevoerd door Dr. Fariba Ahmadizar en collega's van de Universiteit Utrecht.

Eerdere onderzoekingen hadden reeds laten zien dat vroege blootstelling aan antibiotica werd geassocieerd met een verhoogd risico op allergieŽn later, maar de resultaten waren niet consistent. In dit nieuwe onderzoek werden PubMed en Web of Science databases vanaf januari 1966 tot en met november 2015 doorzocht voor gepubliceerde observationele studies. Meegenomen werden studies die de associatie tussen antibioticaconsumptie gedurende de eerste 2 jaar van het leven en het risico op eczeem of hooikoorts op latere leeftijd onderzochten.

Voor het bepalen van het risico op eczeem werden 22 studies (394.517 patiŽnten) geselecteerd en om het risico op hooikoorts te onderzoeken ook 22 studies (256.609 patiŽnten). In 12 van deze studies (64.638 patiŽnten) werden beide risicoís onderzocht. Het verhoogd risico op eczeem door vroege gebruik van antibiotica leven varieerde van 15% tot 41%, afhankelijk van het type onderzoek. Het gebruik van antibiotica op jonge leeftijd vergroot ook het risico op hooikoorts op latere leeftijd met 14% tot 56%, opnieuw afhankelijk van het type onderzoek.

Bovendien was de associatie zowel voor eczeem als hooikoorts sterker als jonge patiŽnten werden behandeld 2 in plaats van 1 antibioticakuur,.

De auteurs dat het mechanisme vermoeden dat dit effect wordt veroorzaakt door het immunomodulerend effect van antibiotica, en de verstoring door antibiotica van de micro-organismen (het microbioom) in de darmen wat de immuunrespons kan verminderen.

Dr Ahmadizar concludeert: "Vroege blootstellingaan antibiotica staat duidelijk in verband met een verhoogd risico op zowel eczeem als hooikoorts op latere leeftijd."

Vertaling: Frits Suntjens


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats