Antibiotica bij jonge kinderen geeft hoger risico op voedselallergie


Universiteit van South Carolina

COLUMBIA, SC - Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van South Carolina kan een behandeling met antibiotica in het eerste levensjaar meer dan ťťn ongewenste infectie uitroeien maar houdt wel het risico in op voedselallergie op latere leeftijd.

De analyse van de administratieve gegevens tussen 2007 en 2009 van South Carolina Medicaid door onderzoekers van het College of Pharmacy, School of Medicine en de Arnold School of Public Health, identificeerde 1504 gevallen van kinderen met voedselallergieŽn en 5995 controles zonder voedselallergieŽn, gecorrigeerd naar geboortemaand en -jaar, geslacht en ras/ etniciteit. Na toepassen van de conditionele logistische regressie en gecorrigeerd voor factoren zoals geboorte, borstvoeding, astma, eczeem, leeftijd van de moeder en stedelijke woonplaats, vonden de onderzoekers dat kinderen die binnen het eerste levensjaar antibiotica hadden voorgeschreven gekregen, 1,21 keer meer kans hadden om te worden gediagnosticeerd met voedselallergie.

De associatie tussen antibioticavoorschriften en de ontwikkeling van voedselallergie was statistisch significant, en de kans op een voedselallergiediagnose nam toe met het aantal antibioticavoorschriften dat een kind ontvangen had, van 1,31 keer groter risico met drie voorschriften tot 1,43 maal met vier recepten en 1,64 tijden met vijf of meer voorschriften. Het interdisciplinair onderzoeksteam, onder leiding van Bryan Liefde, Pharm.D., vond de sterkste associatie met cefalosporine en sulfonamide antibiotica, breed-spectrum therapieŽn (aangepaste OR 1,50 en 1,54, respectievelijk), in vergelijking met smallere spectrum agenten zoals penicillines en macroliden. De studie werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Allergy, Asthma & Clinical Immunology.

Dit onderzoek bouwt voort op eerdere studies die vonden dat de normale darmflora van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van het lichaam en voor de tolerantie voor vreemde eiwitten. Van antibiotica is bekend de samenstelling van de darmflora te veranderen. Volgens de literatuur wordt aan kinderen in de U.S. van drie maanden tot drie jaar gemiddeld 2,2 keer antimicrobiŽle voorschriften per jaar voorgeschreven. De resultaten van de studie wijzen op een mogelijk verband tussen de stijging van de antibioticavoorschriften voor jonge kinderen en de stijging van de diagnose van voedselallergie bij kinderen.

Gelet op de bevindingen van de studie en dat antibiotica vaak ten onrechte wordt voorgeschreven om virale infecties te behandelen, zei Love dat het voorschrijven door medische professionals van antibiotica voor jonge kinderen goed zou moeten overwogen worden, maar merkte op dat het moeilijk kan zijn om onderscheid te maken tussen virale en bacteriŽle infecties. "We moeten betere diagnostische instrumenten hebben om na te gaan of kinderen echt antibiotica nodig hebben," zei hij. "Overmatig gebruik van antibiotica geeft bijwerkingen, met inbegrip van de mogelijke ontwikkeling van voedselallergieŽn, en kan antibacteriŽle weerstand aanmoedigen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats