Volksgezondheid: Europarlementariërs willen ban op kwik in tandheelkunde


Het Europees Parlement heeft haar positie ingenomen op een voorstel van de Europese Commissie om EU wetgeving in lijn te brengen met een internationaal kwik-akkoord uit 2013: het Minamata Verdrag. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden over de uitkomst: “Gelukkig wil het Europees Parlement een stuk verder gaan dan het internationale verdrag. Kwik is zeer giftig en hoort niet thuis in een groene economie.”

Eickhout: “Politici vergeten nogal eens dat een internationaal verdrag slechts een wereldwijde ondergrens is. Zo een verdrag is vaak de laagste gemeenschappelijke deler. Niets staat ons in de weg om verder te gaan. Europarlementariërs deelden die mening vandaag, nu de nationale regeringen nog.”

Een concrete additionele maatregel die de milieucommissie van het Europarlement wil zien is een verbod op het gebruik van kwik door tandartsen. “Gebruik van kwik in thermometers is al lang verboden, maar het kan nog wel steeds in onze mond gestopt worden. Tandheelkunde is goed voor 24% van het totale kwikgebruik in de EU. Het Europees Parlement maakt zich hard voor een totaalverbod in 2022,” aldus Eickhout.

In Nederland is gebruik bij tandartsen slechts beperkt toegestaan. Als het aan het Europees Parlement ligt, komt ook daar een einde aan. Zodra de Europese ministers hun gezamenlijk standpunt hebben bepaald, beginnen de onderhandelingen met het Europees Parlement.

Kolencentrales zijn de voornaamste bron van kwikvervuiling. Kwik legt lange afstanden af in de atmosfeer en stapelt zich op in de voedselketen (bio-accumulatie). Onlangs bleek dat een kwart van de Nederlandse kinderen teveel kwik in het lichaam heeft doordat we veel vissoorten eten die een hoge plek in de voedselketen hebben.


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats