Alzheimer voorkomen door aanpassingen levensstijl - Dr. Gregerís Medical Nutrition Blog


Geschreven door: Michael Greger M.D. op 21 July 21, 2016

Je kunt gerust stellen dat onderzoek naar de ziekte van Alzheimer zich in een "crisissituatie" bevindt. De laatste 20 jaar zijn meer dan 73.000 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, en toch is er weinig klinische vooruitgang geboekt. De reden waarom genezing onmogelijk zou kunnen zijn is dat de verloren gegane cognitieve functies bij Alzheimer patiŽnten veroorzaakt worden door blijvend beschadigde neuronale netwerken, en dode zenuwcellen kunnen niet meer tot leven gewekt worden. Met als gevolg dat vervanging door nieuwe hersencellen - zelfs als dit technisch mogelijk zou zijn - niet kan zonder het creŽren van een nieuwe persoonljke identiteit. Men zal kunnen leven, maar is dit echt genezing als de persoonlijkheid voorgoed is verdwenen?

Het ontwikkelen van medicijnen met als doel het verwijderen van plaques in vergevorderd gedegenereerd hersenweefsel heeft ongeveer net zoveel zin als grafstenen uit begraafplaatsen bulldozeren in een poging de doden tot leven te wekken. Zelfs als medicijnfabrikanten erachter kunnen komen hoe verdere progressie van deze ziekte gestopt kan worden, zullen veel Alzheimer patienten niet willen kiezen voor een leven waarin ze hun familie en vrienden, of zichzelf in de spiegel, niet zullen herkennen.

Dus, preventie van Alzheimer lijkt het sleutelwoord te zijn. Net als hartaanvallen of beroertes, dient de ziekte van Alzheimer voorkomen te worden door controle van de vasculaire risicofactoren zoals hoge bloeddruk en cholesterol, controle van de zogenaamde "chronische cerebrale hypoperfusie", het jarenlang ontbreken van adekwate bloedtoevoer in de hersenen tot de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer. Dit betekent gezonde voeding, lichamelijke inspanning en mentale oefeningen.

In de video, Preventing Alzheimerís Disease with Lifestyle Changes, kan je beelden zien van het potentiele aantal gevallen van Alzheimer dat ieder jaar voorkomen kan worden als we alleen maar het diabetes percentage 10 of 25% zouden kunnen verlagen, aangezien diabetes een risicofactor is voor Alzheimer. Net zoals hoge bloeddruk, depressie, niet sporten, roken, en je hersenen niet trainen. Alles bij elkaar zou een kleine reductie van al deze risicofactoren mogelijk honderdduizenden getroffen families kunnen voorkomen.

Als wijzigbare factoren zoals voeding doorslaggevend bevonden konden worden om het risico op de ziekte van Alzheimer terug te brengen naar het percentage zoals voorgesteld in dit onderzoek, zouden we toch werkelijk allemaal de gevolgen toejuichen.

Mijn moeder's moeder is aan Alzheimer overleden. Het is het waard deze ziekte tot elke prijs te voorkomen.

Tot de helft van alle gevallen van Alzheimer zou toe te rekenen zijn aan deze zeven risicofactoren, en daar zit voeding niet eens bij omdat er zoveel voedingsfactoren meespeelden dat ze niet in hun model pasten. Welke rol speelt voeding? Dat is het onderwerp van mijn video, Preventing Alzheimerís Disease with Diet.

Dit zijn tot nu toe een paar van mijn video's over preventie en behandeling van dementie:

Dietary Theory of Alzheimerís
Saffron for the Treatment of Alzheimerís
Alzheimerís and Apple Juice
Does Coconut Oil Cure Alzheimerís?
How to Slow Brain Aging By Two Years
Alzheimerís Disease: Grain Brain or Meathead?
Preventing Alzheimerís with Turmeric
Treating Alzheimerís with Turmeric

In health,
Michael Greger, M.D.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats