DarmbacteriŰn maken granaatappel metabolieten die kan beschermen tegen de ziekte van Alzheimer


American Chemical Society

In de zoektocht om gezond te blijven, zijn veel mensen op zoek naar natuurlijke manieren om neurodegeneratieve ziekten te voorkomen. Recente studies tonen aan dat granaatappelextract, dat een rijke bron van ziekte-bestrijdende polyfenolen bevat, kan helpen beschermen tegen de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Maar de onderzoekers waren niet zeker aan welke moleculen dit te danken was. Een team rapporteert in ACS Chemical Neuroscience dat de verantwoordelijke verbindingen urolithins kunnen zijn, die ontstaan als darmbacteriŰn de polyfenolen in het extract afbreken.

De ziekte van Alzheimer wordt geassocieerd met ▀-amylo´de (A▀) fibrillatie, een proces waarbij amylo´de prote´nen in de hersenen klonten vormen. Om de vorming van deze fibrillen bestrijden, zou een molecule de bloed-hersenbarriŔre echter moeten passeren - een reeks cel contacten die voorkomen dat bepaalde stoffen in de hersenen terechtkomen. In eerder werk, toonden de onderzoekers aan dat granaatappel extract een anti-Alzheimer effect heeft in dieren, maar wisten de verantwoordelijke verbindingen niet te identificeren. Navindra Seeram en collega's wilden onderzoeken welke stoffen in de granaatappel zowel de bloed-hersenbarriŔre kunnen passeren als de vorming van A▀ fibrillen voorkomen.

Het team ´soleerde en ´dentificeerde 21 verbindingen - meestal polyfenolen - uit het granaatappel extract. Uit computer studies blijkt dat polyfenolen de bloed-hersenbarriŔre niet kan passeren, maar urolithins wel. Urolithins anti-inflammatoire en neuroprotectieve verbindingen die worden gevormd wanneer ellagitanninen, een soort polyfenol wordt gemetaboliseerd door darmbacteriŰn. De onderzoekers toonden aan dat urolithins A▀ fibrillatie niveaus in vitro verminderden. Bovendien verhogen deze verbindingen de levensduur van een Alzheimer rondworm model. Ze zeggen verder onderzoek nodig te hebben om te bepalen of de beschermende effecten van deze verbindingen uiteindelijk helpen te voorkomen of te behandelen de ziekte van Alzheimer bij de mens.

Vertaling: Shanti Onneweer


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats