Computerprogramma kan neurologen helpen bij stellen diagnose alzheimer


Het computerprogramma PredictAD is een nuttig hulpmiddel bij het herkennen van de ziekte van Alzheimer bij mensen met milde cognitieve klachten. Nu moeten neurologen dat doen op basis van klinische gegevens, eventueel aangevuld met MRI-scans en hersenvochtanalyse, maar dat blijkt lastig. Bij aanvullend gebruik van het computerprogramma, blijkt er van elke patiŽnt een voorspelling te kunnen worden gedaan of 'Alzheimerhersenschade' ten grondslag ligt aan de verschijnselen, of niet. De studie is gepubliceerd in Journal of Alzheimerís Disease .

Mensen met milde cognitieve klachten (MCI) - denk aan geheugenklachten, zonder dat er sprake is van beperkingen in het dagelijks leven - willen doorgaans weten of ze te maken hebben met de ziekte van Alzheimer. Biomarkers uit MRI-scans en analyse van hersenvocht kunnen artsen duidelijkheid geven over de aanwezigheid van Alzheimerhersenschade of niet. Het geven van een prognose op deze manier is echter lastig, soms spreken gegevens elkaar tegen of zijn er niet genoeg data. En hoe te bepalen wat een afwijkende en een normale waarde is?

Samen met prof.dr. Wiesje van der Flier onderzocht klinisch geriater Hanneke Rhodius-Meester van het VUmc Alzheimercentrum de gegevens van een groep patiŽnten met MCI. Deze mensen waren ten minste twee jaar door de tijd gevolgd en van hen was inmiddels bekend wie dementie had gekregen en wie niet. Rhodius: "Door de gegevens van de patiŽnten met de PredictAD-tool in samenhang te bekijken, konden we een voorspelling maken of de patiŽnt dementie zou ontwikkelen of niet."

De PredictAD-tool is ontwikkeld in een groot Europees project www.predictnd.eu . Rhodius: "Gebruik van dit soort tools in de dagelijkse praktijk zou een ondersteuning kunnen zijn voor artsen om de patiŽnten meer zekerheid te geven over hun diagnose."


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats