Antipsychotische medicatie verhoogt risico op longontsteking bij patiŽnten met Alzheimer


UNIVERSITY OF EASTERN FINLAND

Volgens nieuw onderzoek door de University of Eastern Finland (UEF) worden antipsychotische medicijnen geassocieerd met een verhoogd risico op longontsteking bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Aan het begin van de antipsychotische behandeling was het risico op longontsteking het hoogst, en bleef verhoogd bij langdurig gebruik. Er werden geen grote verschillen gevonden tussen de meeste algemeen gebruikte antipsychotica onderling.

Longontsteking stond in 2005 door de FDA (Food and Drug Administration) genoteerd als een van de voornaamste doodsoorzaken in de waarschuwingen voor gebruik van antipsychotica voor de behandeling van gedrags- en psychologische symptomen van dementie. Sinds die tijd worden in verschillende studies antipsychotica in verband gebracht met een verhoogd risico op longontsteking, maar studies over mensen met dementie zijn schaars. Desondanks gebruikt bijna eenderde van de Finnen met Alzheimer antipsychotische medicatie.

Het verband tussen antipsychotische medicatie en ziekenhuisopnames of overlijden als gevolg van longontsteking tussen 2005-2012 werd onderzocht door MEDALZ, een op registers gebaseerde landelijke cohortstudie van de UEF. Er deden 60.584 mensen met een klinisch geverifieerde diagnose van de ziekte van Alzheimer mee aan de studie. Personen die antipsychotische medicijnen hadden gebruikt of longontsteking hadden binnen een jaar voor het begin van de follow-up, en degenen die leden aan schizofrenie en bipolaire stoornissen, werden uitgesloten van deelname aan de studie. De resultaten werden vergeleken met een overeenkomstige cohortstudie over personen zonder de ziekte van Alzheimer.

De naar leeftijd aangepaste gevallen van longontsteking tijdens periodes van antipsychotica gebruik was hetzelfde bij de patiŽnten met en zonder Alzheimer (resp. 9,5/100 personen-jaren en 10,2/100 personen-jaren) terwijl het hogere risico op longontsteking bij personen met Alzheimer meer evident was tijdens niet-gebruik (4,8/100 personen-jaren bij degenen met Alzheimer en 2,4/100 personen-jaren bij personen zonder Alzheimer). Dus werd het gebruik van antipsychotica in verband gebracht met een tweevoudig risico op longontsteking bij mensen met de ziekte van Alzheimer en zelfs een verhoogd relatief risico (3,43-voud) onder degenen zonder de ziekte van Alzheimer.

De conclusies geven aan dat het gebruik van antipsychotica in verband wordt gebracht met een groter risico op longontsteking, ongeacht leeftijd, toegepaste onderzoeksvorm, duur van de behandeling, medicijnkeuze, of comorbiditeit. Bovendien werden alleen gevallen van longonsteking bestudeerd die leidden tot ziekenhuisopname of overlijden, wat betekent dat het feitelijke verhoogde risico zelfs nog hoger kan zijn. Daarom zou de voordeel/risicoverhouding zorgvuldig overwogen moeten worden als antipsychotica worden voorgeschreven, en de behandeling zou, voor zover klinisch haalbaar, zo kort mogelijk moeten zijn.

Ook onderzoekers van de Universiteit van Helsinki en het Karolinska Intitutet deden mee aan de studie.

Vertaling: Ellen Lam


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats