Nieuwe ontdekking maakt weg vrij voor de behandeling van alvleesklierkanker


Bron: University of Notre Dame.

Volgens een studie in het ‘Journal of Cancer Research wordt alvleesklierkanker, de derde belangrijke oorzaak van kanker gerelateerde sterfgevallen, als tweede belangrijke geprojecteerd tegen het jaar 2030. De vijfjaarsoverleving is slechts 8 procent wat betekent dat het de enige grote kanker is met een overlevingskans van één enkel cijfer. Ondanks de stijgende sterftecijfers zijn er te weinig financiële middelen voor onderzoek en weinig door de ‘Food and Drug Administration’ goedgekeurde behandelingen om de ziekte te bestrijden.

Met de huidige ontwikkeling neemt het 10 tot 15 jaar in het laboratorium om een nieuw geneesmiddel te ontwikkelen. Naar schatting zullen dit jaar alleen al 41.780 mensen sterven aan de ziekte, tijd dus voor de essentie.

Nu kunnen patiënten die lijden aan alvleesklierkanker rekenen op een betere behandeling te danken aan de recente ontdekking door Dr. Reginald Hill, Archibald assistent-professor in de kankerbiologie aan de Universiteit van Notre Dame en onderzoeker aan het ‘Harper Cancer Research Institute’. Hill's onderzoek richt zich op de geneesmiddelen die reeds door de FDA zijn goedgekeurd om erachter te komen waarom deze medicijnen niet werken bij patiënten met alvleesklierkanker.

"Het grootste deel van een pancreaskanker tumor bestaat uit ongeveer 10 procent kankercellen en 90 procent ondersteunende cellen. Op de één of andere manier zijn de ondersteunende cellen erin geslaagd de chemotherapie te overleven", zegt Hill. "Microscopische blaasjes, genoemd exosomes, binden zich met genetisch materiaal afgegeven door cellen tijdens blootstelling aan chemotherapie waardoor steuncellen vrijkomen die kankercellen helpen te overleven, waardoor een tumor chemoresistent wordt.”

Uit onderzoek verschenen in de ‘New England Journal of Medicine’ blijkt een meerderheid van pancreaskanker gevallen resistent te zijn tegen chemotherapie en niet te reageren op behandeling met medicijnen effectief bevonden bij andere vormen van kanker.

De meeste nieuwe onderzoeken hebben zich gericht op het vernietigen van de ondersteunende cellen. Deze studies concludeerden echter dat wanneer de ondersteunende cellen worden aangevallen de patiënten eigenlijk een meer gevorderde kanker ontwikkelen. "Het was alsof er gaten geprikt worden in het gebied rond de kankercellen waardoor die zich verspreiden," zei hij.

Hill richtte zich op het blokkeren van de afgifte van exosomes, waardoor het doorgeven van informatie van steuncellen naar kankercellen wordt afgeremd - wat de effectiviteit van de chemotherapie verhoogt. Deze recentelijk gepubliceerde studie suggereert dat het gebruik van een exosome blocker, die niet toxisch is, in combinatie met chemotherapie alvleesklier- en vele andere vormen van kanker kan bestrijden.

Het gebrek aan effectieve behandelingen beschikbaar voor duizenden mensen met alvleesklierkanker is wat Hill bewoog tot zijn onderzoek. Deze laatste ontdekking effent een hoopvolle weg voor deze patiënten.

Vertaling: Andre Teirlinck



Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


Henk Mutsaers


[ Advertentie ]