Huidpleister voor behandeling van pinda-allergie bij kinderen veilig, gemakkelijk en effectief


NIH / Nationale Instituut van Allergie en Besmettelijke Ziekten in de USA

De resultaten van de gedurende een jaar lopende klinische trial wijzen uit dat een huidpleister, die kleine hoeveelheden pinda-eiwit afgeeft via de huid, een beloftevolle behandeling lijkt voor kinderen en jonge volwassenen met een pinda-allergie, speciaal voor jongere kinderen. De behandeling, de zogenaamde epicutane immunotherapie of EPIT, bleek veilig, werd goed verdragen, en bijna alle deelnemers gebruikte de huidpleister dagelijks zoals voorgeschreven.

De lopende proef wordt gesponsord door het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), onderdeel van de National Institutes of Health, en uitgevoerd door het door NIAID gefinancierde Consortium van Food Allergy Research (CoFAR), dat wordt geleid door dr. Hugh Sampson van de Icahn School of Medicine op Mount Sinaļ in New York. Dr. Stacie Jones van de Universiteit van Arkansas voor Medische Wetenschappen en Arkansas Children's Hospital, is voorzitter van de studie. De resultaten van het 1e jaar van de studie werden gepubliceerd op 26 oktober in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.

"Om potentieel levensbedreigende allergische reacties te voorkomen, moeten mensen met een pinda-allergie zeer waakzaam zijn t.a.v. het voedsel dat ze eten en de omgeving die ze binnengaan. Dit is vaak zeer stressvol," zei NIAID directeur Dr. Anthony S. Fauci, "Een doel van experimentele benaderingen zoals bij EPIT is om die last te verlichten door het het immuunsysteem te trainen om voldoende pinda te tolereren ter bescherming tegen een ongewenst inname of blootstelling. "

De CoFAR onderzoekers experimenteerden op vijf verschillende sites met 74 willekeurig bepaalde pinda-allergie vrijwilligers in de leeftijd van 4 tot 25 jaar met ofwel een behandeling met een hoge dosis (250 microgram pinda-eiwit), of een lage dosis (100 microgram pinda-eiwit), of een placebopleister. De onderzoekers beoordeelden de pinda-allergie van de deelnemers aan het begin van de studie met een streng gecontroleerde orale voedsel ‘challenge’ met pinda-eiwit bevattend voedsel. De pleisters werden ontwikkeld en geleverd door het biofarmaceutische bedrijf DBV Technologies onder de merknaam Viaskin. Elke dag brachten de deelnemers aan de studie een nieuwe pleister aan op hun arm of tussen hun schouderbladen.

Na een jaar beoordeelden de onderzoekers het vermogen van elke deelnemer om ten minste 10 maal meer pindaproteļne te consumeren dan hij of zij bij de start aankon. De regimes met een lage dosis en een hoge dosis regimes vertoonden vergelijkbare voordelen. Bij 46 procent van de lage dosisgroep en 48 procent van de hoge dosisgroep was de behandeling succesvol, in vergelijking met 12 procent van de placebogroep. Bovendien waren de door pindapleisters geļnduceerde immuunreacties gelijk aan die werden waargenomen met andere onderzochte vormen van immunotherapie voor voedselallergie. De onderzoekers constateerden verder grotere effecten van de behandeling bij kinderen van 4 tot 11 jaar, en aanzienlijk minder effect op de deelnemers van 12 jaar en ouder.

"Het klinische voordeel dat we zagen bij jongere kinderen wijst op een belofte van deze innovatieve benadering bij de behandeling van pinda-allergie," zegt Dr. Daniel Rotrosen, directeur de Afdeling Allergie, Immunologie en Transplantatie (DAIT)van het NIAID. "Epicutane immunotherapie richt zich er op het om het immuunsysteem in de huid van het lichaam te trainen om kleine hoeveelheden allergeen te tolereren, terwijl andere recente vorderingen steunen op een orale route die voor ongeveer 10 tot 15 procent van kinderen en volwassenen moeilijk te verdragen is."

Vertaling: Andre TeirlinckNuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


Henk Mutsaers


[ Advertentie ]