Het eten van pindaproducten op jonge leeftijd kan het risico van allergie verkleinen zelfs wanneer dit op latere leeftijd niet meer gedaan wordt


KING’S COLLEGE LONDON

Wanneer jonge kinderen die een hoog risico van pinda-allergie hebben in een vroeg stadium pindaproducten krijgen, vermindert dit het risico van pinda-allergie aanzienlijk tot de leeftijd van 6 jaar, zelfs als ze dit niet meer krijgen rond de leeftijd van 5 jaar, volgens een nieuwe studie geleid door King’s College London.

Deze LEAP-On-studie als vervolg op de LEAP-studie (Learning Early About Peanut Allergy) is onlangs gepubliceerd in het New England Journal of Medicine , beide geleid door Professor Gideon Lack aan het King’s College, waarin is vastgesteld dat de meeste jonge kinderen met een verhoogd risico van pinda-allergie daartegen beschermd worden als ze veelvuldig pindaproducten eten, daarmee beginnend wanneer ze 11 maanden oud zijn.

De LEAP-On stelde de vraag of de kinderen die pindaproducten gegeten hadden bij de LEAP-studie beschermd zouden blijven tegen pinda-allergie als ze 12 maanden hiermee zouden stoppen. De bevindingen van de studie duiden erop dat de vroege introductie van pinda’s beschermt tegen het ontwikkelen van een pinda-allergie, en dat deze bescherming voortduurt zelfs wanneer deze pinda’s (pindaproducten) gedurende 12 maanden niet genuttigd worden.

De LEAP-On-studie werd uitgevoerd in het Evelina London Children’s Hospital en betrof 556 deelnemers van LEAP (van de totale 628), van wie 550 een volledig primair resultaat hadden. Alle deelnemers hadden de opdracht 12 maanden na beëindiging van de LEAP-studie geen pinda’s te nuttigen, ongeacht of ze gerandomiseerd waren al dan niet pinda’s te eten tijdens de LEAP-studie. Toen de LEAP-On voltooid was werd een strenge klinische beoordeling van pinda-allergie gemaakt door pinda’s te laten nuttigen.

Daarnaast werd pinda-allergie vastgesteld aan de hand van vragenlijsten, huidpriktesten en werden de immuunmarkers IgE en IgG4 specifiek voor pinda’s in het bloed van de deelnemers gemeten.

Van de 550 LEAP-On-deelnemers hadden bij de Leap-studie 280 gerandomiseerd de opdracht gekregen pinda’s te mijden en 270 pindaproducten te nuttigen.; 92% hield zich aan deze interventies. Alle deelnemers werd gevraagd pinda’s te mijden gedurende de LEAP-On-studie en de naleving hiervan was ook hoog: 90,4% van de vorige LEAP-mijders en 69,3% van de vorige LEAP-gebruikers.

Uit de studie bleek dat er op 6-jarige leeftijd geen statistisch significante toename in allergie was na 12 maanden vermijding bij degenen die tijdens de LEAP-proef pindaproducten genuttigd hadden (3,6 % (10/274) bij 60 maanden versus 4,8 % (13/270) bij 72 maanden). De studie toonde tevens aan dat pinda-allergie veel vaker voorkwam bij degenen die pinda’s bij LEAP vermeden hadden dan bij degenen die ze wel gegeten hadden (18,6 % versus 4,8). Er waren slechts 3 deelnemers van de gebruikersgroep die een nieuwe pinda-allergie ontwikkeld hadden tijdens de 12 maanden durende vermijding, maar er waren ook 3 deelnemers van de vermijdingsgroep die een nieuwe pinda-allergie ontwikkelden.

De auteurs concludeerden derhalve dat bij jonge kinderen met een verhoogd risico van allergie aan wie in het eerste levensjaar pindaproducten werden gegeven en deze tot 5-jarige leeftijd bleven eten, een periode van 12 maanden vermijding niet leidde tot een significante toename van pinda-allergie. Alles wel beschouwd, toonde de studie aan dat bij degenen die pinda’s gegeten hadden 74% minder pinda- allergie voorkwam dan bij degenen die deze hadden vermeden.

Vertaling: Els Scholtens


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en iedere week de column van Ron Fonteine ontvangen ? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en ontvang meteen ook het Leefbewust ebook. Je email adres wordt niet aan derden verstrekt en uitsluitend voor deze nieuwsbrief gebruikt.

Aanmelden


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats