Seizoensgebonden allergieŽn kunnen uw hersenen veranderen


Volgens een studie gepubliceerd in het open-access tijdschrift Frontiers in Cellular Neuroscience kan hooikoorts meer veroorzaken dan een verstopte neus en jeukende ogen; seizoensgebonden allergieŽn kunnen de hersenen veranderen. In een graspollenallergiemodel ontdekten wetenschappers dat de hersenen van muizen blootgesteld aan allergenen meer neuronen produceren.

De onderzoeksgroep onderzocht de hippocampus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de vorming van nieuwe herinneringen en de plaats waar neuronen gedurende het hele leven verder worden gevormd.

Tijdens een allergische reactie was er een toename van het aantal nieuwe neuronen in de hippocampus wat de vraag deed rijzen wat de gevolgen van allergieŽn kunnen zijn op het geheugen?

De vorming en werking van neuronen is gekoppeld aan immuuncellen van de hersenen, de microglia.

Tot verrassing van de wetenschappers vonden ze dat dezelfde allergische reactie die het immuunsysteem van het lichaam in een hogere versnelling schakelt, averechts effect heeft op de immuuncellen van de hersenen. Bij de muizen werden de microglia van de hersenen gedeactiveerd.

"Het was zeer onverwacht om de deactivering van de microglia in de hippocampus te zien," legde Barbara Klein, ťťn van de auteurs van de studie, uit: "Deels omdat andere studies het omgekeerd effect op microglia na een bacteriŽle infectie hebben aangetoond.

"We weten dat de reactie van het immuunsysteem in het lichaam anders is in geval van een allergische reactie versus een bacteriŽle infectie. Deze bevinding vertelt ons nu dat het effect op de hersenen afhankelijk is van het type immuunreactie in het lichaam."

Volgens een rapport van de WHO lijdt 10-30% van de wereldbevolking aan allergische rhinitis, algemeen genoemd hooikoorts.

Allergische reactie veroorzaakt ook een toename van neurogenese, de groei en de ontwikkeling van zenuwweefsels, waarvan bekend is dat die met de leeftijd afnemen. Bij personen gevoelig voor allergieŽn, zou hersenveroudering vlugger plaatsgrijpen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu 

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 15.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats