Triggeren van kankerverwekkende genen door alcohol kan het risico op borstkanker verhogen


UH kanker bioloog en team ontdekken tot nu toe ongeïdentificeerde belangrijke schakel.

Universiteit van Houston

Een team aan de universiteit van Houston hebben een belangrijke schakel ontdekt tussen alcohol en borstkanker door het identificeren van een kankerverwekkende gen getriggerd door alcohol.

“In de Verenigde Staten komt alcoholconsumptie vaker voor bij vrouwen en is een risicofactor voor borstkanker," zegt UH kankerbioloog Chin-Lin Yo. "Ons onderzoek toont aan dat alcohol de werking van oestrogeen verhoogt in het stimuleren van de groei van borstkankercellen en de effecten van het kankermedicijn Tamoxifen op oestrogeen blokkering vermindert door het verhogen van de niveaus van een kankerverwekkend gen genaamd BRAF."

Lin, assistent professor aan het ‘UH Center for Nuclear Receptors and Cell Signaling’ en het 'Department of Biology and Biochemistry’ en zijn voormalige Ph.D. student, Nicholes Candelaria, beschrijven hun bevindingen in een artikel getiteld "Alcohol Regulates Genes that are Associated with Response to Endocrine Therapy and Attenuates the Actions of Tamoxifen in Breast Cancer Cells,” onlangs verschenen in PLoS ONE, een ‘open access-peer-reviewed’ wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd door ‘Public Library of Science. Lin en Candelaria, die in 2015 afstudeerden zijn momenteel bezig aan een postdoc aan de Baylor College of Medicine, samen met de gerenommeerde alcohol onderzoeker Rajesh Miranda, professor aan de Texas A & M University.

Men schat dat tientallen duizenden borstkankergevallen in de Verenigde Staten en Europa elk jaar, toe te schrijven zijn aan alcoholgebruik. Alcohol wordt ook geassocieerd met een verhoogd risico op terugkeer van de ziekte bij vrouwen met een vroeg stadium van borstkanker.

Het doel van de studie was na te gaan hoe alcohol invloed kan hebben op de werking van het oestrogeen in borstkankercellen. Het onderzoeksteam stelde niet alleen vast dat alcohol de oestrogeen-geïnduceerde celproliferatie vermeerdert, maar hun bevindingen tonen daarmee een direct verband aan tussen alcohol, oestrogeen en een kankerverwekkend gen dat de groei van kankercellen bevordert.

Zij vonden dat alcohol aanhoudend de expressie van BRAF ondersteunt, zelfs bij afwezigheid van oestrogeen, waardoor de effecten van oestrogeen bij het verhogen van het risico op borstkanker worden nagebootst. Een andere belangrijke bevinding is dat alcohol de werking van Tamoxifen, die in staat is om de snelle groei van kankercellen te onderdrukken, vermindert. Lin en zijn collega's stellen dat hun resultaten suggereren dat blootstelling aan alcohol een aantal kanker gerelateerde paden en mechanismen beïnvloedt. Ze zeggen dat hun bevindingen niet alleen licht werpen op de invloed van alcohol bij borstkanker, maar een nieuw inzicht bieden op de binding tussen alcohol en kanker gerelateerde genroutes en netwerken bij borstkanker.

Hun uiteindelijke doel is om deze kennis in de preventie tegen borstkanker te gebruiken, maar Lin zegt dat hun bevindingen ook gevolgen hebben voor vrouwen die hormonale substitutietherapie voor de symptomen van de menopauze ondergaan, omdat alcohol de acties van de hormonen die zij nemen om hun symptomen te beheren, kan beïnvloeden. Het onderzoek wijst op mogelijke effecten op lange termijn voor de gezondheid van oudere vrouwen die in situaties komen waarin zwaar drinken een onderdeel van het sociaal leven is.

"We hopen dat dit proefschrift en toekomstige bevindingen informatie en motivatie zullen verstrekken om gezonde gedragskeuzes te maken, maar ook potentiële doelwitten zullen leveren voor chemopreventie strategieën om uiteindelijk de borstkankerincidentie en sterfgevallen in de komende tien jaar te verlagen,” zei Lin. "We willen in het algemeen vrouwen meer informatie en inzicht geven om hun consumptie van alcoholische dranken in evenwicht te brengen met de mogelijke gezondheidsrisico's, met inbegrip van kankerpatiënten die misschien wel willen rekening houden met de mogelijke nadelige effecten dat alcoholgebruik zou kunnen hebben op hun behandelingen en hun gedrag en gewoonten dienovereenkomstig willen aanpassen. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats