Vezels staan in verband met succesvol ouder worden


THE GERONTOLOGICAL SOCIETY OF AMERICA

De meeste mensen weten wel dat een vezelrijk dieet zorgt voor een regelmatige stoelgang. Australische onderzoekers hebben nu een verrassend ander voordeel ontdekt van dit vaak ondergewaardeerde voedingsbestanddeel.

Een nieuw document - gepubliceerd in The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences door wetenschappers van The Westmead Institute for Medical Research - meldt dat het eten van de juiste hoeveelheid vezels in brood, ontbijtgranen en fruit ons kan helpen om ziekte en ongemak te vermijden naarmate we ouder worden.

De onderzoekers onderzochten de relatie tussen koolhydraten en gezond ouder worden door gegevens te gebruiken van de Blue Mountains Eye Study, een op populatie gebaseerde benchmarkstudie van een groep van meer dan 1.600 volwassenen van 50 jaar en ouder, onderzocht op risicofactoren voor langetermijn zintuiglijke achteruitgang en systemische ziekten.

Ze ontdekten dat van alle onderzochte factoren - inclusief totale inname van koolhydraten, totale inname van vezels, glykemische index, glykemische belasting en suiker inname - de vezels het grootste verschil maakten voor wat de onderzoekers noemden "succesvol ouder worden."

Succesvol ouder worden werd gedefinieerd als afwezigheid van beperkingen, depressieve symptomen, cognitieve handicaps, verminderde longfunctie en chronische ziektes inclusief kanker, coronaire hartziekte en hersenbloeding.

Volgens de hoofdauteur van het document, Associate Professor Bamini Gopinath, PhD, van het Institute's Centre for Vision Research, is de studie de eerste die kijkt naar de relatie tussen koolhydraten en gezond ouder worden. En de resultaten waren meer dan genoeg om nader onderzoek te waarborgen.

"Van alle onderzochte variabelen had de inname van vezels - een type koolhydraat dat het lichaam niet kan verteren - de sterkste invloed," zegt ze. "Feitelijk ontdekten we dat degenen met de meeste vezel inname zelfs bijna 80% meer kans hebben op een lang en gezond leven gedurende een follow-up van 10 jaar. Het komt erop neer dat zij minder kans liepen op hypertensie, diabetes, dementie, depressie en functionele beperkingen."

Terwijl het te verwachten was dat het suiker inname niveau de grootste impact zou hebben op succesvol ouder worden, wees Gopinath erop dat de specifieke testgroep oudere volwassenen waren waarbij het frisdrankgebruik erg laag was.

Hoewel het te vroeg is om de studieresultaten te gebruiken als basis voor voedingsadviezen, zegt Gopinath dat het onderzoek een nieuw verkenningsgebied heeft geopend.

"Er zijn veel andere grote cohortstudies die dit verder kunnen oppakken en kijken of er soortgelijke associaties gevonden kunnen worden. En het zou ook interessant kunnen zijn om de mechanieken te ontrafelen die deze variabelen daadwerkelijk verbinden," zegt ze.

De studie ondersteunt soortgelijke uitkomsten van de onderzoekers, die het belang van het algehele voedingspatroon en gezond ouder worden onderstrepen.

In een andere studie, vorig jaar gepubliceerd in The Journals of Gerontology, Westmead Institute, ontdekten onderzoekers dat, over het algemeen, volwassenen die zich grotendeels aan de aanbevolen nationale voedingsrichtlijnen hielden, een hogere leeftijd bereikten zonder chronische ziekten en beperkingen, en een goede functionele en mentale gezondheid hadden.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats