Sommige chronische virale infecties kunnen bijdragen tot een cognitieve achteruitgang bij het ouder worden


UNIVERSITY OF PITTSBURGH SCHOOLS OF THE HEALTH SCIENCES.

Volgens een studie geleid door onderzoekers aan de Universiteit van Pittsburgh School of Medicine en de Johns Hopkins University, die onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift van ‘Alzheimer’s Diseas and Associated Disorders’, zouden bepaalde chronische virale infecties kunnen bijdragen tot subtiele cognitieve achteruitgang bij ogenschijnlijk gezonde oudere volwassenen.

Veel dwarsdoorsnedenonderzoek dat gegevens capteert vanuit één tijdstip hebben een verband gesugereerd tussen blootstelling aan cytomegalovirus (CMV) en herpes simplex virus (HSV) 1 en 2, alsmede de protozoa Toxoplasma gondii en een verminderd cognitief functioneren, zei hoofdonderzoeker Vishwajit Nimgaonkar, MD, professor in de psychiatrie, Pitt School of Medicine.

"Onze studie is één van de weinige om virale blootstelling en cognitief functionerende maatregelen over een bepaalde tijdsperiode bij een groep van oudere volwassenen te evalueren," zei hij. "Het is mogelijk dat deze virussen, die lang in het lichaam kunnen blijven vertoeven na een acute infectie, een trigger worden voor een aantal neurotoxische effecten."

De onderzoekers keken naar tekenen van virale risico's in bloedmonsters die werden verzameld tijdens de "Monongahela-Youghiogheny Healthy Aging Team" (MYHAT) studie, waarbij meer dan 1000 deelnemers van 65 jaar en ouder jaarlijks geëvalueerd werden over vijf jaar om cognitieve veranderingen op te speuren.

Zij vonden dat CMV, HSV-2 of blootstelling aan toxoplasma geassocieerd is met verschillende aspecten van cognitieve achteruitgang bij oudere mensen wat zou kunnen helpen verklaren wat vaak wordt beschouwd als een leeftijdsgerelateerde achteruitgang.

"Dit is belangrijk vanuit het oogpunt van de volksgezondheid, omdat deze infecties vaak voorkomen en er verschillende opties voor preventie en behandeling beschikbaar zijn”, aldus senior onderzoeker Mary Ganguli, M.D., M.P.H., hoogleraar psychiatrie aan Pitt. "Als we meer weten over de rol die infectueuze stoffen spelen in de hersenen, kunnen we nieuwe preventiestrategieën voor cognitieve stoornis ontwikkelen."

Momenteel proberen de onderzoekers te bepalen of er subgroepen van mensen zijn van wie de hersenen kwetsbaar zijn voor de effecten van chronische virale infectie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats