Blootstelling aan chemische stoffen kan leiden tot obesitas


Universiteit van Georgia

Athens, Georgia -. Volgens een studie van onderzoekers aan de Universiteit van Georgia kan blootstelling aan chemische stoffen uit alledaagse producten de hoeveelheid vet opgeslagen in het lichaam beïnvloeden.

Ftalaten zijn chemische stoffen gevonden in alles van plastiek tot zeep, tot nagellak. Groeiend onderzoek toont aan dat deze chemische stoffen nadelige gevolgen kunnen hebben op onze gezondheid, zei hoofdauteur van de studie Lei Yin. Yin is assistent-onderzoeker aan de ‘UGA College of Public Health’ afdeling milieu en gezondheidswetenschappen.

"Blootstelling aan ftalaten zijn nauw verbonden met verschillende vormen van de ontwikkeling van obesitas," zei Yin.

Omdat in eerdere studies ftalaten gevonden werden bij mensen, wilden de onderzoekers weten of een bepaald fhalaat, butyl benzyl ftalaat of BBP, een effect heeft op de accumulatie van vet in cellen. Hun bevindingen werden gepubliceerd in Toxicology in Vitro.

De onderzoekers gebruikten cellen van muizen als in vitro modellen voor het analyseren van hoe blootstelling aan BBP de opslag van oliën en vetten, die bekend staan als lipiden, in cellen beïnvloeden.

"Obesitas is momenteel één van de grote problemen en natuurlijk kunnen genetische componenten bijdragen aan de ontwikkeling van obesitas," zei studie co-auteur Xiaozhong "John" Yu, assistent-professor van milieu en gezondheid de wetenschap. "Echter, kan blootstelling aan milieufactoren er ook aan bijdragen."

Sommige ftalaten hebben bewezen reproductietoxiciteit te veroorzaken bij hoge niveaus van blootstelling, maar het verband tussen blootstelling aan lage niveaus werd nog niet grondig onderzocht, legt Yin uit.

"Het kan zijn dat sommige chemicaliën bij een zeer lage dosis en gedurende een lange periode als chronische blootstelling meer schadelijke ziekten of effecten kunnen veroorzaken", zei ze.

De onderzoekers kwantificeerden lipide-droplet accumulatie met traditionele methoden, waarbij de cellen worden gekleurd en visueel worden beoordeeld onder een microscoop, en een nieuwe aanpak genaamd Cellomics high content analyse. Deze hoog gehalte screening maakt gebruik van "algoritmen voor beeldverwerking, computer machine learning en kan meerdere parameters op een snelle en objectieve manier meten", zegt Yin.

De resultaten van BBP effecten werden vergeleken met bisfenol A, of BPA, een milieu-hormoonontregelaar die bekend staat om zijn rol in adipogenese - hoe vetcellen zich ontwikkelen.

BBP veroorzaakt een reactie in de cellen die lijkt op BPA: beide chemicaliën beïnvloeden de accumulatie van vetdruppels. Echter, de druppels van de met BBP-behandelde cellen waren groter, wat suggereert dat BBP leidt tot obesitas.

Hoewel de bevindingen niet direct konden worden gegeneraliseerd naar de menselijke bevolking - Yu drukt erop dat de gebruikte cellen van muizen afkomsstig waren en een mens niet een grote muis is - geven ze een indicatie van een mogelijk verband tussen blootstelling aan BBP en obesitas, wat invloed kan hebben op de gezondheid.

Obesitas onderzoek is zeer spannend en Yin zou graag de relaties tussen andere milieu-chemicaliën en obesitas onderzoeken in toekomstige studies. Ze is ook geïnteresseerd in het onderzoek op de mogelijkheid van bepaalde plantaardige stoffen om de negatieve effecten van de blootstelling aan meerdere schadelijke chemicaliën te compenseren.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats