Blootstelling aan luchtvervuiling verhoogt het risico op obesitas


Wanneer de bevindingen op ratten zijn geverifieerd op mensen is er dringend actie nodig.

DUKE UNIVERSITEIT

Laboratoriumratten die de zwaar vervuilde lucht van Beijing inademden namen toe in gewicht, kregen cardio-respiratoire en metabole stoornissen na 3-8 weken na blootstelling.

Een onderzoek, geplaatst in het maartnummer van de FASEB (Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology), plaatste zwangere ratten en hun kinderen in 2 ruimtes, 1 ruimte blootgesteld aan de buitenlucht van Beijing en de andere ruimte bevatte een luchtfilter dat het grootste gedeelte van de luchtverontreiniging verwijderde.

Na slechts 19 dagen waren de longen en de levers van de zwangere ratten welke blootgesteld waren aan de luchtverontreiniging zwaarder, en vertoonden verhoogd weefsel ontsteking.

Deze ratten hadden 50% hoger LDL cholesterol; 46 % hoger triglyceriden; en 97 % hoger totaal cholesterol.

Hun insulineresistentie niveau, een voorloper van diabetes type 2, was hoger dan bij hun schone lucht inademende tegenhangers.

Al deze metingen ondersteunen de conclusie van het onderzoek dat blootstelling aan luchtvervuiling resulteert in metabole dysfunctie, een voorloper van diabetes type 2.

Inderdaad, aan luchtvervuiling blootgestelde ratten waren zwaarder aan het eind van hun zwangerschap, hoewel beide groepen hetzelfde dieet volgden.

Soortgelijke resultaten werden gezien bij de nakomelingen van de ratten, welke in dezelfde ruimte werden gehouden als hun moeders.

Hoewel, de resultaten toonden aan dat de negatieve effecten van luchtverontreiniging minder aantoonbaar is na 3 weken dan na 8 weken, wat suggereert dat langdurige blootstelling nodig kan zijn om de voortdurende inflammatoire en metabole veranderingen in verhoogd lichaamsgewicht te genereren.

8 weken oude vrouwelijke en mannelijke ratten blootgesteld aan luchtverontreiniging waren 10 tot 18 % zwaarder dan die waren blootgesteld aan schone lucht.

De resultaten van dit onderzoek, welke was gefinancierd door de verschillende instanties van de Chinese overheid, sluit aan bij andere onderzoeken dat luchtvervuiling oxidatieve stress en ontsteking wordt weergegeven in de organen en bloedsomloop.

De bevindingen sluiten aan bij eerdere onderzoeken van luchtvervuiling met verhoogd insulineresistentie en veranderend vetweefsel.

“Aangezien chronische ontsteking bekend is als factor die bijdraagt aan obesitas, en sinds metabole ziekten zoals nauwverwante diabetes en obesitas, zijn onze bevindingen duidelijk bewijs dat chronisch blootstellen aan luchtvervuiling het risico verhoogt op het ontwikkelen van obesitas”, zei Junfeng “Jim” Zhang, een professor wereldwijd milieu en gezondheid, aan de Duke universiteit. Evenals de auteur van het stuk.

“Als in praktijk gebracht wordt en gecontroleerd op mensen, zouden deze bevindingen de dringende noodzaak moeten hebben luchtvervuiling te verminderen, gezien de toename van van zwaarlijvigheid in de huidig sterk vervuilde wereld”, aldus Zhang.

Vertaling: Sandra Westerlink


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats