DiŽten op basis van minder koolhydraten veilig voor korte termijn en effectiever voor gewichtsverlies dan vetarme diŽten


Het tijdschrift van de American Association Osteopatisch artikel analyseert een decennium van onderzoek rond populaire diŽten zoals paleo, Atkins en South Beach

AMERICAN OSTEOPATIC ASSOCIATION.

Volgens een artikel gepubliceerd in The Journal of the American Osteopathic Association moeten mensen die kiezen tussen een lage koolhydraten- of vetarm diŽten weten dat uit onderzoek blijkt dat het koolhydraatarm dieet een licht voordeel heeft als het gaat om gewicht te verliezen.

Artsen van de Mayo Clinic in Arizona vonden dat een laag koolhydratendieet (LKD), met inbegrip van Atkins, South Beach en Paleo veilig is voor maximaal zes maanden. Afhankelijk van het dieet verloren de deelnemers tussen twee en een half tot zelfs bijna bijna negen pond meer dan degenen die een vetarm dieet volgden.

"De beste conclusie is dat het vasthouden aan een laag koolhydratendieet over een korte termijn veilig lijkt te zijn en kan gepaard gaan met gewichtsvermindering," zei Dr Heather Velden, MD, interne geneeskunde arts aan de Mayo Clinic in Arizona en hoofdonderzoeker van deze studie.

"Echter is dat gewichtsverlies klein en van twijfelachtige klinische betekenis in vergelijking met vetarme diŽten. We moedigen patiŽnt aan om gezond voedsel te eten en sterk bewerkte voedingsmiddelen, vooral verwerkt vlees, zoals bacon, worst, vleeswaren, hotdogs, en ham te weren bij het volgen van een bepaald dieet. "

Voor het onderzoek beoordeelde Dr. Velden artikelen verschenen tussen januari 2005 en april 2016 rond de mogelijke bijwerkingen en de algehele veiligheid van LKD aangepakt. DiŽten die zwaar koolhydraten beperken leiden vaak tot een grotere consumptie van vlees wat in het slechtste geval soms aanleiding geeft tot sterfte en verhoogd risico op kanker.

Terwijl de beschikbare studies de bron of de kwaliteit van eiwitten en vetten geconsumeerd in LKD's niet consequent aanpakken tonen ze een gewichtsverlies aan zonder negatieve effecten op de bloeddruk, glucose en cholesterol, in vergelijking met andere diŽten. Echter zegt Fields dat de bevindingen ook een waarschuwing bevatten.

"Artsen moeten in gedachten houden dat de literatuur verrassend beperkt is gezien de populariteit van deze diŽten en de claims van voordelen voor de gezondheid in de publieke pers. Onze beoordeling vond geen veiligheidsproblemen in de huidige literatuur, maar patiŽnten die kiezen voor LKDs moeten er rekening mee houden dat er zeer weinig gegevens zijn over veiligheid en werkzaamheid op lange termijn. "

Een beperkte hoeveelheid onderzoek.
Fields merkt ook op dat de beperkingen in het vorige onderzoek het moeilijk maakt om algemene conclusies te trekken. Bijvoorbeeld richten de studies zich niet op het type van het verloren gewicht: spier, water, of vet; en voornamelijk wel op herinneringen die zeer gevoelig zijn voor fouten.

Fields beoordeling vond zelfs de definitie van LKD zeer variabel. Terwijl alle diŽten waren gebaseerd op koolhydraten beperking, stonden de zij nog altijd koolhydraten toe om rekening te houden met tussen de 4% en 46% van de dagelijkse calorieŽn - waardoor het bewijs zwak wordt.

Klinisch advies.

"Als osteopathisch arts, vertel ik patiŽnten dat er geen ťťn richtingsbenadering is voor de gezondheid," zegt Dr Tiffany Lowe-Payne, DO, osteopathisch huisarts. Factoren zoals de genetica van de patiŽnt en de persoonlijke geschiedenis moeten worden in acht genomen, samen met de diŽten die ze al hebben geprobeerd en hun vermogen om zich aan te passen"

Dr. Lowe-Payne erkent dat koolhydraten een steunpilaar zijn van het dieet van de meeste mensen en, na zes maanden is het gewichtsverlies vrijwel hetzelfde als voor mensen op een vetarm dieet.

Zij merkte verder op dat laag koolhydraten dieet bijdraagt tot het verlagen van de bloedsuikerspiegel of het beheren van de insulineresistentie. "Als je denkt aan wat lijners willen en wat ze nodig hebben om gemotiveerd te blijven is het de voldoening over de resultaten. Zij willen aanzienlijk gewichtsverlies. Voor velen is een LKD levensstijl het antwoord waarnaar op zoek zijn, "verklaarde Dr. Lowe-Payne.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media