Onderzoekers ontdekken dat koper onmisbaar is voor vetverbranding


Koper zet de rem op de rem van vetverbranding en speelt daarmee mogelijk een rol bij obesitas, diabetes

UNIVERSITEIT VAN CALIFORNIA - BERKELEY

Draagt een kopertekort bij aan de obesitasepidemie?

Alhoewel kleine hoeveelheden koper onmisbaar zijn voor een goede gezondheid - oesters, lever, bonen en noten zijn een goede bron - is de rol van koper bij het verbranden van vet altijd onduidelijk geweest: uit sommige studies bleek dat koper de vetverbranding een boost gaf, terwijl uit andere studies bleek dat het de vetverbranding juist negatief beinvloedde.

Onderzoekers van de Universiteit van Berkeley (Californie), van het Nationale Laboratorium Lawrence Berkeley en van het Medisch Instituut Howard Hughes hebben nu de cruciale rol die koper speelt in voeding opgehelderd: koper helpt vet uit de vetcellen, de zogenaamde adipocyten, naar de bloedbaan te verplaatsen, waar het vervolgens gebruikt kan worden als energie.

Volgens Christopher Chang, hoogleraar in de chemie en in moleculaire - en celbiologie aan de Universiteit van Berkeley, ontstaat er een overschot aan vet dat niet verbruikt wordt in de vetcellen als er onvoldoende koper in het lichaam aanwezig is.

"In tegenstelling tot andere studies, die koperwaarden zowel aan een toenemende - als aan een verminderde vetverbranding linken, blijkt nu uit onze studie hoe het echt werkt: koper werkt als een signaal dat vetcellen aanzet", zei Chang, die ook faculteitsonderzoeker is in het Laboratorium van Berkeley en onderzoeker bij het Medische Instituut Howard Hughes. "Als we een manier zouden kunnen vinden om vet efficienter te verbranden, dan zou dat een grote bijdrage kunnen leveren in de strijd tegen obesitas en diabetes."

De nieuwe studie verscheen deze week op het internet en zal in juli gepubliceerd worden in het Amerikaanse tijdschrift Nature Chemical Biology.

De onderzoeksresultaten wijzen niet alleen op deze nieuw ontdekte rol van koper bij vetverbranding, maar laten ook zien dat koper een sleutelrol speelt voor het gehele lichaam. Eerder toonde Chang al aan dat koper een belangrijk signaalmolecuul is voor de hersenen, waar het overprikkeling van de zenuwcellen reguleert.

"Het werk dat we hebben gedaan met koper laat duidelijk zien dat signalering zich niet beperkt tot slechts een paar elementen in de periodieke tabel, zoals sodium, calcium en potassium", zei hij. "Koper is een geheel nieuwe klasse. Je zou kunnen zeggen dat we eigenlijk een vierde letter aan het alfabet toegevoegd hebben voor wat betreft metaalelementen die bijdragen aan de taal van signalering."

Door de soortgelijke rol die koper speelt in het reguleren van zenuwcellen en het verbranden van vet, groeit de perceptie dat het neurologische systeem, in het bijzonder de hersenen, een rol speelt bij vetverbrandingsziekten en ziekten van het immuunsysteem, zoals obesitas en ontstekingen.

"Sommigen van ons beschouwen obesitas nu als een neurologische aandoening in plaats van puur een vetverbrandingsziekte, omdat er mogelijk een relatie bestaat tussen je vetweefsel en je hersenen", zei hij. "De notie dat obesitas en obesitas-gerelateerde aandoeningen als diabetes een neurologische oorsprong zouden kunnen hebben, opent de deur naar nieuwe basiswetenschap en manieren van behandelen."

Chang raadt het echter ten sterkste af om naar aanleiding van de resultaten van deze studie kopersupplementen te gaan slikken. Teveel koper kan leiden tot een disbalans met andere belangrijke metalen, waaronder zink.

Vertaling: Patricia Smit


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats