Jojo-effect van diŽten kunnen zorgen voor extra gewichtstoename


UNIVERSITY VAN EXETER

Volgens nieuw onderzoek van de universiteiten van Exeter en Bristol kunnen herhalingsdiŽten leiden tot gewichtstoename omdat het brein de diŽten als een kortstondige 'hongersnood' interpreteert en aanspoort om meer vet op te slaan voor toekomstige tekorten.

Dit kan verklaren waarom mensen die een caloriearm diŽet volgen vaak overeten als zij niet op diŽet zijn en daardoor het gewicht niet op peil blijft.

Het tegenovergestelde bij mensen die geen diŽet volgen: zij ondervinden dat de voedselvoorziening betrouwbaar is en dat het niet nodig is om zoveel vet op te slaan.

De studie, gepubliceerd in de uitgave van Evolution, Medicine and Public Health, is gebaseerd op de observatie van dieren, waaronder vogels.

Dieren reageren op een risico voor voedseltekort met gewichtstoename, dat is de reden waarom tuinvogels in de winter dikker zijn als zaden en insecten niet makkelijk te vinden zijn.

De auteurs bestudeerden een wiskundig model van een dier dat weet of voedsel op dat moment overvloedig is of schaars, maar niet weet wanneer deze situatie verandert, dus iets moet weten over de veranderlijkheid voordat een beslissing genomen wordt over hoeveel dikker het moet worden.

Het onderzoeksmodel laat zien dat als voedsel vaak beperkt is (zoals bij het volgen van een dieet) een optimaal dier - die met de grootste kans op het doorgeven van zijn genen - extra in gewicht zal moeten toenemen in de periode tussen de voedseltekorten.

Dr. Andrew Higginson, senior docent psychologie aan de universiteit van Exeter, zegt: "Verrassend genoeg voorspelt ons onderzoeksmodel dat de gemiddelde gewichtstoename van dieetvolgers zelfs meer zal zijn dan degenen die nooit op dieet gaan.

"Dit komt omdat mensen die niet op dieet zijn weten dat de voedseltoevoer betrouwbaar is, dus is er weinig reden om vetvoorraden zeker te stellen."

Met meer en meer mensen met obesitas, kijkt de wetenschap naar evolutionaire redenen om te verklaren waarom veel mensen het moeilijk vinden om niet te overeten.

De mens evolueerde in een wereld waarin voedsel soms overvloedig en soms schaars aanwezig was - en in dat laatste geval hebben degenen met meer vet een grotere kans om te overleven.

Vandaad de dag kunnen mensen in een vicieuze cirkel komen van gewichtstoename en steeds strengere diŽten - het zogenaamde jojo-effect - waarbij de hersenen alleen maar meer overtuigd worden om steeds meer vet op te slaan.

Het model van de onderzoekers voorspelt dat de drang om te eten enorm verergert zolang het dieet gevolgd wordt, en deze drang verdwijnt niet als het gewicht toeneemt omdat het brein ervan overtuigd raakt dat de kans op voedselschaarste aanwezig is.

"Ons eenvoudige onderzoeksmodel laat zien dat gewichtstoename niet betekent dat iemands fysiologie niet goed werkt of dat men wordt overweldigd door onnatuurlijke zoetaanvallen," zegt professor John McNamara van de universiteit van de Bristol School of Mathematics.

"Het brein kan perfect functioneren, maar onzekerheid over de voedseltoevoer triggert de geŽvolueerde respons om aan te komen."

Dus hoe kan men proberen af te vallen?

"De beste manier om af te vallen is om het rustig aan te doen. Ons onderzoek adviseert om maar een klein beetje minder te eten dan je op zou kunnen, de hele tijd. En lichaamsbeweging geeft meer kans op het bereiken van een gezond gewicht dan het volgen van caloriearme diŽten," zegt dr. Higginson.

Vertaling: Ellen Lam


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media