Te veel eten: wordt dat veroorzaakt door een tekort aan een hormoon in de hersenen?


Een nieuw onderzoek aan de Rutgers Universiteit laat zien dat afwezigheid van een bepaald peptide gekoppeld wordt aan voorkeur voor vet eten en eten meer om het genotsgevoel dan vanwege honger.

RUTGERS UNIVERSITEIT

Wanneer je merkt dat je nog een extra stukje chocoladetaart verorbert terwijl je geen hongergevoelens meer hebt, dan is het mogelijk dat de afwezigheid van een bepaald hormoon in je hersenen ervoor zorgt dat je teveel eet, gewoon omdat het zo lekker is.

In een nieuw onderzoek van de Robert Wood Johnson Medische Faculteit aan de Rutgers Universiteit gepubliceerd in “Cell Reports”, ontdekten onderzoekers dat wanneer het gehalte aan het hormoon glucagon-like peptide-1 (GLP-1) in het centraal zenuwstelsel bij laboratoriummuizen werd verlaagd, deze muizen te veel gingen eten en meer voedsel met een hoog vetgehalte aten.

“De muizen bij wie gebrek aan GLP-1 was opgewekt, aten meer dan ze nodig hadden en toonden een verhoogde voorkeur voor voedsel met een hoog vetgehalte,” zegt Vincent Mirabella, doctoraal student aan de medische faculteit en co-auteur van dit onderzoek. “Wanneer we integendeel de activiteit van GLP-1 in de hersenen van de muizen vergrootten, dan konden we daarmee de voorkeur voor eten met een hoog vetgehalte blokkeren.”

GLP-1-peptides zijn kleine groepjes aminozuren met vele functies, waaronder hoe ons lichaam het eetgedrag aanstuurt. Ze worden uitgescheiden door cellen in zowel de dunne darm als in de hersenen en zijn bedoeld om ons brein te laten weten wanneer we verzadigd zijn en onze vork zouden moeten neerleggen.

De onderzoekers van Rutgers zeggen dat het onduidelijk is hoe het GLP-1 dat in de hersenen wordt uitgescheiden, bijdraagt aan de regulering van de eetlust. Alhoewel dit niet de enige oorzaak is voor mensen om zich te overeten, laat de studie nieuw bewijs zien dat het doelgericht beïnvloeden van neuronen in het mesolimbische dopaminenetwerk -een beloningscircuit in de hersenen- mogelijk een betere manier is om te veel eten en obesitas onder controle te houden dan zich op het hele lichaam te richten, en ook nog met minder bijwerkingen.

In het onderzoek zagen de auteurs dat activatie van het GLP-1-hormoon in het mesolimbische systeem de communicatie tussen neuronen die contact hebben over beloningsgedrag, waaronder eten, belemmerde. Het resultaat was dat de muizen in totaliteit minder voedsel aten en, nog belangrijker, dat hun voorkeur voor voedsel met een hoog vetgehalte verdween.

“Dit speelt zich in dezelfde gebieden van de hersenen af die ook op andere verslavingen invloed hebben, zoals drugs-, alcohol- en nicotineverslaving,” zegt senior-schrijver en assistent-professor Zhiping Pang. “We zijn van mening dat ons werk grote implicaties heeft op het begrijpen hoe GLP-1 motiverend gedrag beïnvloedt.”

Volgens Pang wordt gedrag zoals waarom we eten, hoeveel we eten en wanneer we stoppen met eten, gecontroleerd door het centrale zenuwstelsel dat het lichaam de mogelijkheid geeft op zijn omgeving te reageren. Daarom is het belangrijk te begrijpen welke drijfveer achter hedonistische honger zit – de drang te eten om het genoegen in plaats van het vergroten van de energievoorraad. De fysiologische en motiverende factoren zullen een beter begrip geven van de hedendaagse eetgewoontes, waarom niet-functioneel eetgedrag zich kan voordoen en kunnen leiden tot meer doelgerichte therapieën.

Effectieve therapieën voor de behandeling van obesitas zijn schaars. Tegenwoordig wordt een medicijn dat het GLP-1-hormoon nabootst (eerst toegepast om de glucosetolerantie te bevorderen bij mensen met diabetes type 2) gebruikt voor de behandeling van obesitas. Dit medicijn is recent goedgekeurd door de Amerikaanse “Food and Drug Administration” (authoriteit voor voedsel en medicijnen). Dit medicijn dat via injecties wordt toegediend, verspreidt zich echter door het hele lichaam en kan mogelijk ernstige bijwerkingen veroorzaken zoals ontsteking van de pancreas en galblaas- en nierproblemen.

“Men kan te veel eten, met als gevolg obesitas, zien als een voedselverslaving, een neuropsychiatrische afwijking,” zegt Pang. “Door te ontrafelen hoe het centraal zenuwstelsel het eetgedrag reguleert via GLP-1-signalen, kunnen we mogelijk meer doelgerichte therapieën met minder bijwerkingen gaan aanbieden.”

Vertaling: Gerda Gjaltema


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats