balk2.jpg (42734 bytes)

 


Een metabole schakelaar om obesitas uit te schakelen


Een onderzoeksteam aan de Universiteit van 'Montreal Hospital Research Centre' (CRCHUM) heeft ontdekt dat het ABHD6 enzym in bepaalde neuronen van de hersenen een belangrijke rol speelt bij het controleren van het lichaamsgewicht.

Universiteit van Montreal ZIEKENHUIS Researchcentrum (CRCHUM)

Je hebt alle diëten geprobeerd. Het maakt niet uit: je hebt nog steeds weer het gewicht terug dat je verloren hebt, ook al at je goed en deed je regelmatig je oefeningen! Dit kan het gevolg zijn van een bepaald enzym in de hersenen: het alfa/bèta hydrolase domein-enzym 6, beter bekend als ABHD6. Uit een studie deze week gepubliceerd in ‘Cell Reports’ blijkt dat wanneer dit enzym bij muizen in sommige neuronen van de hypothalamus wordt geblokkeerd, het voor hen onmogelijk is om af te vallen, ook indien zij een regime volgen ideaal voor muizen!

Een onderzoeksteam aan de Universiteit van Montreal Hospital Research Centre (CRCHUM) heeft genetisch gemanipuleerde muizen beroofd van het ABHD6 enzym in een gelokaliseerd gebied van de hersenen, met name in de neuronen van de hypothalamus. Alexandre Fisette, postdoctoraal onderzoeker aan CRCHUM en hoofdauteur van de studie, legt uit dat, "onder normale omstandigheden van huisvesting en voeding, deze muizen identiek zijn aan normale muizen. Echter wanneer ze uitgedaagd worden zijn ze niet in staat zich aan te passen. Ze eten niet na een vastenperiode, ze kunnen hun lichaamstemperatuur niet behouden bij blootstelling aan koude en zijn vatbaarder voor obesitas bij toediening van een vetrijk dieet. Bovendien, als ze eenmaal zwaarlijvig zijn en we proberen ze te doen afvallen door het voeren van normale voeding, verliezen ze geen gewicht. "

De onderzoekers hebben ontdekt dat het enzym werkt als een soort schakelaar voor aanpassing van het lichaam aan abnormale omstandigheden. "Het is een mechanisme dat we niet hadden vermoed. Opvallend is dat de afwezigheid van één enkel enzym binnen een precieze regio van de hersenen de normale stofwisseling volledig verstoort en voorkomt dat de muizen gewicht verliezen", zegt Thierry Alquier, CRCHUM onderzoeker en professor aan de Universiteit de Montreal.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


[ Advertentie ]