Het beste dieet voor jou hangt wellicht af van je genen


Onderzoek op muizen toont noodzaak van geïndividualiseerde benadering van voeding aan.

GENETICS SOCIETY OF AMERICA

Misschien is het je weleens overkomen dat een vriend(in) goede resultaten had met een bepaald dieet, terwijl hetzelfde dieet bij jou helemaal niet zo goed werkte. Dan zal het je misschien niet verbazen dat uit nieuw onderzoek met muizen blijkt dat de reactie op een dieet zeer individueel bepaald is.

“De gezondheidsvoordelen of -risico’s van bepaalde diëten worden te veel gegeneraliseerd,” zegt Dr. William Barrington, onderzoeker bij de North Carolina State University. Hij deed dit onderzoek in het laboratorium van Dr. David Threadgill, aan de Texas A&M University. “Uit onze studie blijkt dat de invloed van het dieet waarschijnlijk afhangt van de genetische samenstelling van de persoon die het dieet volgt, wat betekent dat verschillende mensen een verschillend optimaal dieet kunnen hebben.”

Barrington zal deze nieuwe bevindingen presenteren op de Allied Genetics Conference, een bijeenkomst die is georganiseerd door de Genetics Society of America.

Het onderzoek heeft niet alleen gevolgen voor mensen die het gezondste dieet zoeken, maar ook voor voedingsrichtlijnen zoals die door de FDA in de VS (of door het Voedingscentrum in Nederland, vert.) worden aanbevolen. Aangezien deze aanbevelingen gebaseerd zijn op gemiddelden uit reacties van veel mensen, zijn ze misschien niet van toepassing als je naar het individu kijkt.

“Een muizenmodel is zeer geschikt om de effecten van diëten te bestuderen voor verschillende genetische achtergronden, omdat ze op een soortgelijke manier gevoelig zijn voor obesitas en het metabool syndroom als mensen. We kunnen met dit model de genetische diversiteit die bij mensen voorkomt nabootsen, terwijl we de omgevingsfactoren kunnen controleren,” aldus Barrington.

De onderzoekers gebruikten vier muizenstammen als model voor genetische diversiteit. Alle muizen in elke stam deelden dezelfde genetica, waardoor ze de genen van één persoon representeerden. De genetische verschillen tussen elke twee stammen waren vergelijkbaar met die tussen twee ongerelateerde mensen.

Zes maanden lang kregen de muizen voedsel dat gelijkwaardig was aan het moderne Westerse dieet, een traditioneel Japans dieet, een traditioneel Mediterraan dieet, of een vetrijk en koolhydraatarm Atkins-achtig dieet dat bekend staat als ketogeen. Ter vergelijking kregen sommige muizen het standaard muizenvoer. De muizen konden zoveel eten als ze wilden, maar er werd goed bijgehouden hoeveel er werd gegeten.

De onderzoekers zorgden ervoor dat de test-diëten een zeer goede benadering vormden van wat mensen zouden eten als ze hetzelfde dieet zouden volgen. In het Japanse dieet werd bijvoorbeeld rijst genomen als de belangrijkste koolhydraat en er werd groene-thee-extract toegevoegd om de effecten van de bioactieve stoffen daarin na te bootsen. Voor het Mediterrane dieet was tarwe de belangrijkste vorm van koolhydraten en werd er rode-wijnextract toegevoegd om dit hoofdonderdeel in het dieet te imiteren.

De onderzoekers monitorden een aantal gezondheidsgerelateerde reacties op de diëten en de bevinding was dat de effecten van elk dieet zeer afhankelijk waren van de muizenstam. Hoewel muizen die het Westerse dieet volgden meestal negatieve gezondheidseffecten vertoonden – waaronder meer obesitas, leververvetting en nadelige effecten op cholesterol – varieerde de ernst van deze effecten heel erg, afhankelijk van de stam. Sterker nog, één muizenstam bleek grotendeels ongevoelig voor welke negatieve gezondheidseffecten dan ook van dit dieet.

Het Westerse dieet en het ketogene dieet, die beide veel vet bevatten, lieten tegenovergestelde resultaten zien voor twee muizenstammen. Bij één stam merkten de onderzoekers dat er negatieve gezondheidseffecten optraden bij het Westerse dieet, waaronder meer obesitas en leververvetting, maar er waren geen negatieve effecten te zien als deze stam het vetrijke, koolhydraatarme ketogene dieet volgden. Aan de andere kant bleek een andere stam juist meer obesitas en tekenen van metabool syndroom te ontwikkelen op het ketogene dieet, terwijl zij juist gezonder bleven bij het Westerse dieet.

“We zagen ook dat de oorzaken voor zwaarlijvigheid verschilden,” zegt Barrington. “Sommige muizen met een bepaald dieet aten gewoon meer calorieën en dit zorgde dan voor een sterke gewichtstoename. Muizen met een ander dieet bleken echter minder te eten, maar toch dik te worden.”

Voor alle stammen bleek het ketogene dieet de calorieënverbranding te verhogen, zonder toename in de mate van activiteit. Sommige stammen aten echter zoveel bij dit dieet, dat ze toch dik werden en er negatieve gezondheidseffecten optraden.

“Uitgaand van de gelijkenis van mensen en muizen op het gebied van stofwisseling en genetica, is het zeer waarschijnlijk dat de mate waarin er verschillende reacties optraden op de diëten in ons onderzoek, ook van toepassing zal zijn op mensen,” zegt Barrington. “Omdat het optimale dieet dus verschilt per individu, wordt hiermee de noodzaak onderstreept voor individueel voedingsadvies, waarbij het optimale dieet per persoon wordt uitgezocht.”

De onderzoekers werken nu aan de identificatie van de genen en de biologische mechanismes die betrokken zijn bij de variërende reacties op diëten. Deze lijn van onderzoek zou uiteindelijk tot een genetische test kunnen leiden die vaststelt wie waarschijnlijk goed of juist slecht reageert op een bepaald dieet.

Barrington voegt toe: “De laatste honderd jaar zijn we eigenlijk uitgegaan van één visie op het gebied van dieet – we gingen er vanuit dat er één optimaal dieet bestaat. Nu we hebben vastgesteld dat dit waarschijnlijk niet klopt, denk ik dat we in de toekomst in staat zullen zijn om te bepalen welke genetische factoren betrokken zijn bij de verschillende reacties op een dieet en om deze informatie te gebruiken om te voorspellen hoe een dieet zal werken bij mensen.”


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu



 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats