Bonen en erwten verhogen verzadigingsgevoel meer dan vlees


Faculty of Science - University of Copenhagen.

Volgens een recente studie aan de Universiteit van Kopenhagen Department of Nutrition, Exercise and Sports, geeft het eten van maaltijden met peulvruchten zoals bonen en erwten een groter verzadigingsgevoel dan maaltijden gebaseerd op varkens- of kalfsvlees. De resultaten suggereren dat duurzaam eten ook kan helpen bij afvallen.

Tal van moderne voedingsadviezen moedigen hoge eiwitconsumptie aan om te helpen bij gewichtsverlies of bij voorkomen van leeftijd gerelateerd verlies van spiermassa. Bovendien wordt het gebruiken van plantaardige eiwitten uit bonen en erwten, en minder eiwitten uit vlees zoals varkens-, kalfs- en rundvlees aangeraden omdat de productie van vlees een veel grotere belasting is voor het klimaat dan de groenteteelt. Tot nu toe wisten we niet veel over het verzadigend gevoel van peulvruchten zoals bonen en erwten en de invloed van groenten op gewichtsverlies.

Eiwitrijke groenten vullen meer.

De recente studie toonde aan dat eiwitrijke maaltijden op basis van bonen en erwten een hogere verzadiging geven bij de 43 deelnemers aan de studie dan eiwitrijk kalfs- en varkensvlees. De studie toonde ook aan dat wanneer de deelnemers een eiwitrijke maaltijd op basis van bonen en erwten aten, zij 12% minder calorieën aanvoerden dan bij een vleesmaaltijd.

“Een eiwitrijke maaltijd met peulvruchten bevat aanzienlijk meer vezels dan een eiwitrijke maaltijd met varkens- of kalfsvlees, die waarschijnlijk bijdragen aan het verzadigingsgevoel”, volgens hoofdonderzoeker professor Anne Raben van de University of Copenhagen’s Department of Nutrition, Exercise and Sports.

Duurzaam eten kan helpen gewicht te verliezen.

De studie toonde ook aan dat een minder eiwitrijke maaltijd op basis van bonen en erwten even verzadigend is als een lekker maaltijd op basis van eiwitrijk kalfs- of varkensvlees.

“Dit is nogal in strijd met het wijdverbreid geloof dat grote hoeveelheden eiwitten moet consumeren voor een verhoogd verzadigingsgevoel. Nu weet men dat een vezelrijke maaltijd met minder eiwit hetzelfde gevoel van volheid kan geven. Terwijl meer studies nodig zijn voor een definitief bewijs, lijkt het alsof plantaardige maaltijden - met name op basis van bonen en erwten - beide kunnen dienen als begeleiding bij gewichtsverlies en als duurzame eetgewoonte", concludeert professor Raben .

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Food & Nutrition in het artikel: Meals based on vegetable protein sources (beans and peas) are more saturating than meals based on animal protein sources (veal and pork) - een gerandomiseerde cross-over maaltijd test studie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media